Öğrenciler, akülü arabaya güneş paneli taktı

Güncelleme Tarihi:

Öğrenciler, akülü arabaya güneş paneli taktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2016 11:19

Öğrenciler, akülü arabaya güneş paneli taktı

Haberin Devamı

Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS, (DHA)- BİTLİS’te ortaokul öğrencileri akü ile çalışan arabaya güneş paneli takarak kendi kendine şarj edebilme özeliği sağladı. Depolanan enerji ile araç gündüz 6, gece ise 3 saat gidebiliyor.
Bitlis'teki 100'üncü Yıl Atatürk Ortaokulu ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) düzenlenen 'TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı' açıldı. Bitlis 100'üncü Yıl Atatürk Ortaokulu öğrenciler tarafından hazırlanan ve okulun spor salonunda sergilenen birbirinden güzel 33 eserin arasından 'Güneş Enerjisiyle Çalışan Akülü Araba Projesi' yoğun ilgi gördü. Çocuklar için tasarlanan akülü araba, üzerine yerleştirilen güneş enerjisi paneli yardımıyla topladığı enerjiyi depolayarak, uzun süre sürüş keyfi yaşatıyor. Okul Müdür Yardımcısı Selami Öncü, yaptığı açıklamada, okulun TÜBİTAK ile protokol imzaladığını ve bu kapsamda 32 proje sergilediklerini söyledi. Dönem başından beri projelerin 120 öğrenci ve 32 öğretmenin hazırladığını ifade eden Öncü, şöyle konuştu: 
"Hazırladığımız projeleri öğrenci ve vatandaşlara sunuyoruz. Projeler arasında en yoğun ilgi gören ve dikkat çeken projemiz güneş enerjisiyle çalışan akülü araba oldu. Projenin çalışma sistemi ise, güneş paneline gelen elektriği aküye aktararak güneş enerjisiyle çalışan bir araba geliştirdiler. Bunun dışında yaptığımız 32 projemiz var. TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarındaki amacı, öğrencilerin araştırması, geliştirmesi ve bir ürün ortaya koymasıdır. Okul olarak ilk kez böyle bir etkinlik düzenledik. Bundan sonrada bu projeleri gerçekleştireceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sergimiz 3 gün boyunca devam edecektir."
Akülü arabayı yapan öğrencilerden Hüseyin Ali Uğurlu, güneş enerjisiyle çalışan arabayı yapmalarındaki amaçlarının ekonomik açıdan insanlara yardım etmek olduğunu söyledi. Uğurlu, şöyle dedi:
"Güneş enerjisi paneline belki bir seferinde 500 lira vereceksiniz. Ama uzun bir süre elektrikten tasarruf edeceksiniz. 80 watt'lık güneş enerjisi paneli kullandık. Arabamız 12 Volt'luk enerji üretmekte. Bu ürettiği enerjiyi hem kullanıyor hem de depoluyor. Arabayı güneşte 6 saat kullanıldığında 3 saat çalışabilecek elektrik depolamaktadır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!