Ceviz reçelinin daldan sofraya 40 günlük yolculuğu

Güncelleme Tarihi:

Ceviz reçelinin daldan sofraya 40 günlük yolculuğu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2021 12:35

Ceviz reçelinin daldan sofraya 40 günlük yolculuğu

Haberin Devamı

Özcan ÇİRİŞ- Ceren ÇALIŞKAN/ BİTLİS, (DHA)- BİTLİS’in Adilcevaz ilçesinde olgunlaşmadan hasat edilen cevizlerden üretilen ceviz reçeli, 40 günlük bir sürecin ardından sofralardaki yerini alıyor. Türkiye’nin dört bir yanına gönderilen ceviz reçelleri, Avustralya, Çin ve İngiltere gibi ülkelere de ihraç ediliyor.
Bölgede ceviz üretiminde önemli bir yere sahip olan Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde tam olgunlaşmadan hasat edilen cevizler, reçel olarak raflarda ve sofralarda yerini alıyor. Yağ oranı, büyüklüğü ile dikkat çeken birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen Adilcevaz cevizinden üretilen reçellere ilgi her geçen gün artıyor. Dalından koparılan cevizler, yeşil kabukları soyulduktan sonra doğal işlemlerden geçirilerek reçele dönüştürülüyor. Yöre halkının şifa niyetine yediği ceviz reçelinin üretim aşaması 40 günü buluyor. Son yıllarda yapımı yaygınlaşan ceviz reçelinden birçok aile geçimini sağlıyor. Türkiye’nin dört bir yanına gönderilen ceviz reçelleri, Avustralya, Çin ve İngiltere gibi ülkelere de ihraç ediliyor.
2000’li yıllarda ceviz reçeli yapmaya başladığını, ilerleyen yıllarda devlet desteğiyle tesis kurduğunu belirten Barış Göl, "Ceviz reçeli yılın belli aylarında yapılır. Cevizler tam daha olgunlaşmadan sütken dalından elma toplar gibi toplanıyor. Toplandıktan sonra cevizler tesisimizde soyumu ve suda bekleme aşamasından sonra delme hafif bir şekilde kireç kaymağında bekletmesi var. Daha sonra haşlanması ve şekerle kaynatılıp paketleme sürecine geçilir. Bu ceviz reçelinin tam anlamıyla yapılıp piyasa sürülmesi ortalama 40 gün sürmektedir" dedi.
Ceviz reçelinin birçok hastalığa iyi geldiğini, çocuklarda da beyin hücrelerinin gelişmesine katkı sağladığını söyleyen Barış Göl, "Ceviz reçeli astım bronşit ve guatr hastalıklara çok faydalıdır. Ayrıca küçük çocuklarda beyin hücrelerinin gelişmesinde da faydalıdır. Biz yaklaşık 20 yıldır bu işi yapıyoruz. Türkiye’nin değişik yerlerine, kahvaltı kültürüne, şarküteri gruplarına, doğal ürün satan yerlere ve yurt dışında da Avustralya’ya, Çin ve İngiltere gibi ülkelere ihracatımız oldu. Ayrıca ürettiğimiz ceviz reçeli bizim verdiğimiz firmalar aracılığı ile de birçok ülkeye gidiyor. Ceviz reçeli yaparken hiçbir şekilde katkı maddesi kullanmadan tamamen elle yapıyoruz. Yapımında da pancar şekeri kullanıyoruz. Glikoz şekeri, katkı ve koruyucu gibi maddeler kullanmıyoruz. Baharat, tarçın, karanfil, su ve şeker gibi maddeler kullanıyoruz tamamen el yapımı tamamen doğaldır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!