Bitlis’teki Medreselerin Önemi

Güncelleme Tarihi:

Bitlis’teki Medreselerin Önemi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2015 13:37

BİTLİSTEKİ MEDRESELERİN ÖNEMİ

BİTLİS (İHA) – Bitlis’teki Geylani Medreseleri Müdderisi Seyyid Nesrullah Geylani, medreselerde ümmet kardeşliğinin var olduğunu söyledi.
Medreselerin tarihi, toplumun ıslahındaki rolünü, müfredatını değerlendiren Geylani Medrese Müdderisi Seyyid Nesrullah Geylani, ümmet kardeşliğinin var olduğu medreselerin sahiplenmesi gerektiğini belirtti. Birçok ayet-i kerimede ilmin ve ulemanın faziletinden bahsedildiğini ifade eden Geylani, medrese geleneğinin Suffa Mektebi’yle başladığını belirterek, “Medreseler Hz. Muhammed (sav) döneminde Suffa Mektebi’yle başlamış, günümüze kadar farklı şekillerde gelmiştir. Bu medreselerde sahabeler hadis, fıkıh, tefsir başta olmak üzere tüm İslam ilimlerini öğrenmişlerdir. Burada yetişen sahabeler farklı yerlerde görevlendirilmiştir” dedi.
“MEDRESELERE SAHİP ÇIKILMALI”
İslam tarihinde birçok büyük âlimin ve zatın medreselerde yetiştiğini hatırlatan Geylani, günümüze kadar devam eden medreselerin toplumun ıslahı için büyük mücadeleler verdiğini kaydetti. Geylani, medreselerin vahdet merkezleri olması nedeniyle sahiplenmesi gerektiğinin önemine dikkat çekerek, toplumun ıslah edecek gerçek anlamdaki âlimlerin ancak medreselerden yetişebileceğini ifade etti. Geylani, “İlim ehli mirasına sahip çıkılmalı. İslam’ın yayılması ve toplumun ıslahı için medreselere sahip çıkılmalı. Medreselerde ilim, hayâ, edep vardır. Topluma yön verecek büyük zatların yetişmesi için sahip çıkılmalıdır. Medreselerde ilimle beraber takva vardır. Şahit oluyoruz ki televizyonlarda ilim olduğu halde takva olmayınca yanlış fikir ve ideolojiler veriliyor. Yanlış fetvalar veriliyor. Medreselerde ehlisünnet ve itikat vardır. Medreselerde büyük zatların zuhuru vardır. Peygambere varislik yapacak gerçek manada âlimler ancak medreselerde çıkar” şeklinde konuştu.
İlimsiz bir toplumun ayakta duramayacağını ifade eden Geylani, medrese müfredatına ve âlimlerin görevlerine dikkat çekerek, “İlimsiz bir toplum ifsat olmaya meyillidir. İslam tarihi boyunca ilimin revaçta olduğu zamanlarda İslam ve İslam devleti parlamıştır. Ne zaman ki ilim azaldıysa ifsadın başladığını görüyoruz. Toplum arasında sorunların çözüm bulduğu medreselere sahip çıkılmalıdır. Çünkü medreseler gün olmuş toplum için hâkimlik görevini üstlenmiş, gün gelmiş polislik görevini üstlenerek halkın arasını bulmuş, öğretmenlik görevini yaparak toplumu irşat etmiş, aydınlatmıştır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!