Bingöl’de Solar Enerji Sistemleri Yaygınlaştırme Ve Bilgilendirme Konferansı

Güncelleme Tarihi:

Bingöl’de Solar Enerji Sistemleri Yaygınlaştırme Ve Bilgilendirme Konferansı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2015 14:55

BİNGÖL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARAFINDAN HAZIRLANAN VE AB İLE TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARAFINDAN FİNANSE EDİLEN “SOLAR ENERJİ ATÖLYESİNİN KURULUP İŞLETİM, BAKIM VE ONARIM MODÜLÜNÜN HAZIRLANMASI PROJESİ” KAPSAMINDA ‘SOLAR ENERJİ SİSTEMLERİ YAYGINLAŞTIRME VE BİLGİLENDİRME’ KONFERANSI DÜZENLENDİ. (YILMAZ ATAR BİNGÖL İHA)

Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan ve AB ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ’Solar enerji atölyesinin kurulup işletim, bakım ve onarım modülünün hazırlanması projesi’ kapsamında ’Solar enerji sistemleri yaygınlaştırma ve bilgilendirme’ konferansı düzenlendi.
Bingöl Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi konferans salonunda düzenlenen konferansa, Belediye Başkan Vekili Halim Sügü, Bingöl Üniversitesi Rektör Vekili Ekrem Atala, Milli Eğitim Müdürü Vekili Yusuf Tokuş, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (Bingöl TSO) Başkanı Erkan Çaybay, Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Abdulselam Beğiç, il dışından gelen Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri ile davetliler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Tokuş, Türkiye’nin bulunduğu konum itibariyle solar enerji olarak oldukça önemi potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin batısı, güneş enerjisi bakımından önemli potansiyele sahiptir. Türkiye’de ortalama güneşlenme süresi yıllık 2 Bin 640 saattir. İlimizde ise bu oran bahsedilen saatin üzerindedir" dedi.
"ORTAK ÇALIŞMA VE YÜRÜTME TARAFTARIYIZ"
Bingöl Üniversitesi Rektör Vekili Ekrem Atala ise, üniversite olarak bu tür faaliyetlerde yer almaktan gurur duyduklarını kaydederek, "Çalışmalara her zaman üniversite olarak destekleme taraftarıyız. Ortak çalışma ve yürütme taraftarıyız. Özellikle bölgemizin bilimine ve ekonomisine katkıda bulunacak tüm projelerin başımızın üstünde yeri var. Ortadoğu’da bir iç savaş gibi görünen olayların temel sebebi, aslında enerji savaşı olduğu düşünülmektedir. Burada her ne kadar görüntüde buna bir enerji denilmiyorsa, temelinde bölgedeki karbon kaynağı yani petrol ürünlerine el koymak için savaş devam etmektedir. Bu savaşta bizler fark etmeden bunun aracısı durumundayız. En ucuz, daha doğrusu problemsiz ve çevreye zarar vermeyen enerjilerin başında güneş enerjisi gelmektedir" diye konuştu.
Konferansta sunum yapan Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Selahattin Demirel, projenin amaçları hakkında bilgi verdi. Demirel, "Ana teması, solar enerji sistemlerinin sektörde faaliyet gösteren firmalara ve halka anlatılarak farkındalığı ve bilinci arttırmak, Projemizin tanıtımını yaparak projenin bölgemize kazandıracağı yenilikleri arttırmak, Solar enerji firmaları STK’lar ile çevre illerden gelen sanayi odası temsilcileri ve yerel halk arasında konferans sayesinde bir sinerji oluşturmak ve bu sayede ilimiz ve bölgemizdeki solar enerji işletmelerini arttırmak, ilimiz ve Bingöl mesleki ve teknik Anadolu lisesinin solar enerji alanında bölgede yenilikleri sağlamaktır" şeklinde konuştu.
Projenin hedeflerini de sıralayan Demirel, "Gelişen dünyada, çığ gibi büyüyen enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için alternatif enerji kaynakların güneş enerjisinin kullanılmasının yaygınlaştırılması, hızla büyüyen solar enerji sektörüne donanımlı ara eleman yetiştirerek mesleki eğitim mezunlarının istihdam edilebilirlik oranının yükseltilmesi, bölgesel ve yerel yatırımcılara solar enerji tesisi yatırımına teşvik ve yatırım için gerekli nitelikli personel ihtiyacının karşılanması, güneşlenme süresi Türkiye ortalamasının üstünde olan Bingöl’de insanların solar enerji hakkında bilgilendirilmesi ve kırsal bölgelere elektriğin bu yolla ulaştırılmasıdır" dedi.
İki gün sürecek olan konferansın ilk oturumu, Bingöl Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ramazan Solmaz’ın ‘Güneş ve enerji sistemi’, Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmeni Fatih Gündoğdu’nun ‘Bingöl’ün güneş enerjisi potansiyeli’ ve Bingöl Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nezir Yıldırım’ın ’Güneş enerjisinde fotovoltatik piller kullanımı’ konulu sunumlarıyla sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!