Kadın Hakları Günü

Güncelleme Tarihi:

Kadın Hakları Günü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 17:59

- CHP Bilecik İl Başkanı Karaahmet: "Gerek siyasal alanda gerekse sosyal alanda kadınlarımıza daha fazla önem vermeliyiz"

Haberin Devamı

BİLECİK (AA) - CHP Bilecik İl Başkanı Çağatay Karaahmet, gerek siyasal alanda gerekse sosyal alanda kadınlara daha fazla önem verilmesi gerektiğini bildirdi.

Karaahmet, Dünya kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, demokrasinin en önemli unsurunun kadın olduğuna değinerek, Kurtuluş savaşında kadınların mücadelesinin yadsınamaz bir gerçek olduğunu belirtti.

Cumhuriyetin kuruluşunda kadınların üstün hizmet ve başarılarının en büyük etken olduğunun altını çizen Karaahmet, şunları kaydetti:

"Uygar toplumlar daima kadınlar sayesinde gelişmiştir. 5 Aralık 1934 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında, 1926-1934 yılları arasında gerçekleştirilen Atatürk devrimlerinin bir kısmı, kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, hukukta ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedeflemiştir. Bu konuda yapılan yasal düzenlemeler, Türkiye Cumhuriyeti'nde toplumsal alanda yapılan en önemli yeniliklerdendir ve birçok Avrupa ülkesinden daha önce gerçekleştirilmiştir. 1930'da belediye seçimlerinde seçme, 1933'te çıkarılan Köy Kanunu'yla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934'te anayasada yapılan bir değişiklikle de milletvekili seçme ve seçilme hakları tanınmıştır. Çağdaş, demokratik ve laik bir Türk toplumunu hedefleyen başta Mustafa Kemal Atatürk, dönemin hükümetleri ve TBMM, kadınların insan haklarından eşit olarak yararlanması için gerekli düzenlemeleri yapmışlardır. Kadına şiddetin had safhaya ulaştığı bugünlerde kadın haklarının önemini bir kez daha vurgulayalım. Kadınlarını görmezden gelen ve her alanda yok sayan bir toplumun ilerleyişinden söz edilemez. Gerek siyasal alanda gerekse sosyal alanda kadınlarımıza daha fazla önem vermeliyiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!