"100. yılına doğru Ermeni sorunu" konferansı

Güncelleme Tarihi:

100. yılına doğru Ermeni sorunu konferansı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 10:34

- Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yavuz: "19. yüzyıla kadar, Ermeniler ve Türkler arasında Fatih Sultan Mehmed döneminde herhangi bir sıkıntı yoktu"

Haberin Devamı

BİLECİK (AA) - Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Fikrettin Yavuz, "19. yüzyıla kadar, Ermeniler ve Türkler arasında Fatih Sultan Mehmed döneminde herhangi bir sıkıntı yoktu" dedi.

Yavuz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Salonu'nda düzenlenen "100. yılına doğru Ermeni sorunu" konulu konferansta, Fransız ihtilali sonrası başlayan milliyetçilik akımıyla bağımsız devlet kurmak isteyenlerin ayaklandığını ve bu ayaklananlar arasında Ermenililerin de bulunduğunu belirtti.

1840 ve 1870 tarihleri arasında Ermeni cemaati içerisinde bir dönüşümün yaşandığını ve dönüşüm neticesinde bulunan bir grubun içerisinde milliyetçilik fikrinin oluştuğunu anlatan Yavuz, şöyle konuştu:

"19. yüzyıla kadar, Ermeniler ve Türkler arasında Fatih Sultan Mehmed döneminde herhangi bir sıkıntı yoktu. Ermeni cemaati içerisinde kendi devletini kurmak isteyen genç bir nesil yetişti, bu daha sonraki süreci de tetikledi. Özellikle bununda sebebi misyoner faaliyetler. Misyonerler sadece Ermenileri değil Osmanlı'daki tüm ayrılıkçı hareketlerin belki de temelini atan unsurdu ve 1820'ler de başlamıştır. Özellikle milliyetçi bir Ermeni cemaatin içerisinde bir grubun oluşması 1840-1870 yılları arasında ortaya çıktı. Bunun başlıca nedenleri misyonerlerdi. Çünkü onların derdi şark meselesiydi, Ermeni meselesi de doğu sorunun bir parçasıydı sadece. Aslında birbiriyle çok paralel. Osmanlı'nın özellikle Ermeni sorununda yaşadıklarını bugüne de bir paralellik kurabiliriz."

Haberin Devamı

Konuşmanın ardından İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım, Yavuz'a Bilecik Şeyh Edebali üniversitesinin arması bulunan tabak hediye etti.

Programa, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Refik Arıkan, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, öğretim üyeleri ve üniversite öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!