Bıçağının ünü dünyaya ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Bıçağının ünü dünyaya ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2020 09:39

Yedi yaşındayken dedesinin kendisine hediye ettiği el yapımı çakı ile bıçak sevdasının başladığını belirten Mehmet Turhan Tuncay, Gölbaşı’nda kendi tasarladığı el yapımı bıçakları, pek çok ülkeden koleksiyonerlere satıyor.

Haberin Devamı

Gölbaşı’ndaki atölyesinde özel tasarladığı ‘Mogan’ adlı el yapımı bıçaklarıyla ünü Avrupa ve Amerika’ya kadar ulaşan 63 yaşındaki Mehmet Turhan Tuncay, bıçaklarının bir yüzünde sanat, diğer yüzüne ise yılların verdiği tecrübesini işliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye de daha önce yaptığı özel ‘Mogan’ bıçaklarından hediye eden Mehmet Turhan Tuncay’la, çakı-bıçak sevdasının nasıl başladığını konuştuk.
Mehmet Turhan Tuncay’ın çakı-bıçak sevdası, henüz 7 yaşındayken başlamış. Dedesinin hediye ettiği el yapımı bir çakının daha sonraki hayatına yön verdiğini anlatan Tuncay, şimdilerde ise kaybolmaya yüz tutmuş bıçakçılık mesleğini oğlu Fatih Tuncay’a devretmeye hazırlanıyor.
Gölbaşı’ndaki Mogan Gölü’nden adını alan ve yine dünyada sadece Gölbaşı’nda yetişen Sevgi Çiçeği’ni ise bıçaklarında amblem olarak kullanan 63 yaşındaki usta Tuncay, “Gölbaşı’nın adını, Mogan Gölü’nü ve Sevgi Çiçeği’ni dünyaya tanıtıyoruz” diyor ve şöyle devam ediyor:

Bıçağının ünü dünyaya ulaştı

BİRÇOK KİŞİYİ YETİŞTİRDİM

Haberin Devamı

“Daha çok özel tasarımlarla sanatsal bıçaklar yapıyorum. Bıçak tamamen elimizden çıkıyor, fabrikasyon yok. Sıradan çelik de kullanmıyorum. Dünyanın her yerindeki koleksiyoncular beni tanırlar. Amerika, İngiltere, Fransa gibi ülkelerden büyük ilgi görüyor. Genelde konsolosluklar aracılığıyla ulaşıyorlar.
Kültür Bakanlığı’nın kaybolmaya yüz tutmuş sanatları arasında belgeli zanaatkârım. Türkiye’de de birçok kişiyi yetiştirdim, halen de takip ediyorum. Şimdi bıçak işini ikinci kuşak olarak oğluma bıraktım. Ben senede 10-15 tane eser yapıyorum.
Bir yaptığım bıçağı tekrar yapmıyorum. Koleksiyoncular da bunları tercih ediyorlar. Sultanların kullandığı kılıçların benzerini de çalışıyorum. Pandemi dolasıyla ara verdim ama Fatih Sultan Mehmet’in kılıcını yapmaya çalışıyorum.”

ERDOĞAN VE BAHÇELİ’YEVHEDİYE ETTİ

CUmhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye de bıçak hediye ettiğini anlatan Mehmet Turhan Tuncay, “Sayın Cumhurbaşkanı’mızda iki tane bıçağım var. Devlet Bahçeli’de fildişinden baston ve bıçağım var. Türki cumhuriyetlere, yurt dışına çok bıçağım gitmiştir. Ünlü kişilerde de vardır. Gurme şeflerin çoğu bıçağımızı kullanır. Ankara kaması gibi yöresel bıçaklar yapmayı da seviyorum. Okuyorum, araştırıyorum, geziyorum. Bire bir bıçağın aynısını yapmaktan çekiniyorum. Ustalara saygıdan dolayı benzerini günümüzün şartlarına uygun olarak yapmaya çalışıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bıçağının ünü dünyaya ulaştı


Mehmet Turhan Tuncay, Ankara Kalkınma Ajansı ve Gölbaşı Belediyesi işbirliğiyle yapılan Sevgi Çiçeği Sanat Sokağı’ndaki atölyesinde oğlu Fatih Tuncay’la birlikte mesleğini sürdürüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!