Üzümcü Çayı'nda bu yıl da balıklar ölüyor

Güncelleme Tarihi:

Üzümcü Çayında bu yıl da balıklar ölüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2016 10:34

Üzümcü Çayı'nda bu yıl da balıklar ölüyor

Haberin Devamı

Hilmi DUYAR/BALIKESİR, (DHA)- BALIKESİR'in Altıeylül İlçesi'ndeki Üzümcü Çayı'nda bulunan sazan, yayın, gibrin ve İsrail sazanı türü binlerce balığın telef olmaya başlaması halkı tedirgin etti. Her yıl aynı mevsimde benzer olayın görüldüğünü anlatan yörede oturanlar yetkililerin soruna çare bulmasını istedi. Bazı kişilerin ölmek üzere olan balıkları toplaması ise başka bir tehlikeye dikkati çekti.
Küçükbostancı Mahallesi yakınından geçen Üzümcü Çayı'nda 3 günden bu yana görülen balık ölümleri çevre sakinlerini korkuttu. Çaydaki sazan, yayın, gibrin ve İsrail sazanı türü binlerce balığın ölüm nedeni şuan için bilinmiyor. Kötü bir kokunun hakim olduğu çaydan can çekişen balıkları toplayarak götüren bazı kişiler ise başka bir tehlikeye davetiye çıkarıyor. Mahallenin eski muhtarı Celal Kocaman, 30 yıldan bu yana her yıl özellikle yaz aylarında balık ölümlerinin yinelendiğini söyledi. Yetkililerin soruna çare bulmasını isteyen Celal Kocaman, herhangi bir yetkili kurumun konuya ilgili araştırma yapmadığını belirterek, şöyle konuştu:
"Balık ölümleri Üzümcü Çayı'nda her sene, özellikle yaz aylarında oluyor. 30 yıldır bunun mücadelesini veriyoruz. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne, Valiliğe, ilgili yerlere bildiriyoruz; fakat bir sonuç alamıyoruz. Ölen balıkları görünce vicdanım sızlıyor. Büyük olasılıkla, Organize Sanayi Bölgesi'nden ya da çay kenarındaki işletmelerden suya zehirli atık bırakılıyor. Vicdansız insanlar balıkların ölümüne sebep oluyor. Devletimiz kanunen balık avını yasaklıyor, doğadaki hayvanları vurmayı yasaklıyor, ama toplu balık ölümlerine gelince bir çare bulamıyor."
DEVLET BÜYÜKLERİNE SESLENDİ
Devlet büyüklerine seslenen Kocaman, park bahçe yapmaktan, fidan dikmekten çok suların temiz akmasını sağlamanın önemli olduğunu ifade ederken şöyle dedi:
"Çünkü doğal yaşam suya bağlı. Biz sondaj yapıp suyu çıkarıyoruz, yıkanıyor, paklanıyoruz, suyu kirletip dereye salıyoruz. Dam yapıyoruz, pisliğini dereye akıtıyoruz. Fabrika kuruyoruz suyunu dereye akıtıyoruz. Sonuçta bu ortamı yaratıyoruz. Toplum olarak vicdansızlıktık. 3 gündür uykularım kaçtı. 3-4 ağaç kesildi diye kıyamet koparılıyor, sıra balık ölümlerine gelince kimse elini taşın altına sokmuyor. Ayrıca, ölen ya da yarı canlı suyun yüzüne vurmuş balıkları vatandaşlar, çocuklar, topladı. İnsan sağlığı için de zararlı. Çünkü balık ölümlerinin nedeni belli değil. Yeter artık her sene aynı şey tekrarlanıyor. Ben sayın Valimize, büyükşehir belediye başkanımıza ve diğer yetkililere sesleniyorum. Bu duruma çare bulun. Doğanın yaşam kaynağı olan suların temizlenmesini, kirletenlere de büyük cezalar ve yaptırımlar uygulanmasını istiyorum."
TEMİZ SUYA AKIN
Balıkları kurtarmak için sulama kanalından dereye temiz su aktarıldığını belirten Kocaman, temiz suyun aktığı bölgeye on binlerce yavru balığın akın ettiğini ifade ederek, "Balıkların burada toplanmasının nedeni, ölümlerin önüne geçmek için sulama kanalından Üzümcü Çayı'na su verdik. Hayatta kalan balıklar yaşamını kurtarmak için buraya akın ediyor. Burada balıkların toplanmasının nedeni de bu. Zehirden oksijensizlikten kurtulmak için, balıklar temiz suyun geldiği yere sarıyor" dedi.
Mahallenin bir diğer eski muhtarı İsmail Güler de sorunun nedeni bilmediklerini ancak Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nden Üzümcü Çayı'na karışan derelere zehirli atık bırakılabileceğine dikkati çekti. Güler, çay boyunca oluşan kötü kokunun nedeninin de atıklardan kaynaklandığını söyledi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!