Üniversite öğrencilerine organ bağışı semineri

Güncelleme Tarihi:

Üniversite öğrencilerine organ bağışı semineri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2017 19:23

Üniversite öğrencilerine organ bağışı semineri

Haberin Devamı

BALIKESİR Devlet Hastanesi Organ Doku Nakil Koordinatörü Emine Ekinci ve Kök Hücre Güney Marmara Bölge sorumlusu Ramazan Çiçek, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerine, organ-doku nakli ve kök hücre bağışı konusunda seminer verdi. Seminer sonrası onlarca öğrenci, organ ve doku nakli bağışçısı oldu.

ÇOMÜ Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yaşam İçin El Ele Topluluğu, organ ve kök hücre bağışı konusuna dikkat çekmek için, "Bir Bağış Bir Hayat" konulu seminer düzenledi. Fakültenin, Didem Yaman Amfisinde gerçekleştirilen konferansta, Balıkesir Devlet Hastanesi Organ Doku Nakil Koordinatörü Emine Ekinci, organ bağışı ve naklinin işleyiş süreci, organ bağışı nedir, nerelerde nasıl ne şekilde yapıldığı konularında bilgi verdi. Kadavradan canlıya nakilleri çoğaltmak için neler yapılması gerektiği konusunda bilgiler verirken, özellikle yüksek öğrenim gören gençlere düşen görevler neler olduğunu anlattı. Ekinci, Balıkesir Devlet Hastanesi'ndeki doku ve organ nakli ile ilgili bilgiler verirken, gençleri donör olmaya çağırdı. Ekinci, "Balıkesir Devlet Hastanesi'nde, geçtiğimiz yıl 25 beyin ölümü saptandı, bunlardan 12'si donör oldu. 2016 yılında Türkiye de üçüncü sırada yer aldık. Yaşarken alınan bağışlar bazında 1630 bağışçıyla Türkiye'de beşinci, bölgede birinci olduk" dedi. Öğrencileri doku, organ ve kök hücre bağışçısı olmaya çağırdı.

Kızılay Güney Marmara Kök Hücre Sorumlusu Ramazan Çiçek ise kök hücre, kök hücre bağışı, kök hücre naklinin kimlere ve nasıl yapılabileceği konusunda önemli bilgiler verdi. Kemik iliği arayan hastalara umut olmak için 2015 yılında çalışmaların başladığını, kök hücre numunesinin iki şekilde alındığını belirten Çiçek, "Kan bağışı yapanlar form doldurarak, bir tüp de kök hücre numunesi için kan verebiliyor. Kan bağışı yapamayanlardan da 3 tüp olarak numune alınabiliyor. Alınan numuneler, Sağlık Bakanlığı HLA laboratuvarına gönderiliyor. Numuneler, yapılan testlerin ardından havuzda toplanıyor. Numuneler, lösemi ya da kan hastalığı olan hastalarımızdan birine uyarsa, numune veren kişiyle iletişime geçerek kök hücre alınması gerektiğini söylüyoruz. Eğer bağışçı onay verirse, kök hücre alıyoruz. Kök hücre, bizden sonraki nesillere aktarılacak en büyük eserdir. Gönüllü kemik iliği veya periferik kök hücre bağışçılarının kazanılması Türk Kızılayı tarafından sağlanmaktadır" diye konuştu.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yaşam İçin El Ele Topluluğu Başkanı Mustafa Kaycan ise insanlara ve topluma yararlı olmak için yola çıktıklarını vurgulayıp, "Tek bir kişiye dahi faydamız olacaksa, o konuyla alakalı proje araştırma ve geliştirmeye çalışan bir ekibiz. Yaşamın her alanında el ele vererek değişimi gerçekleştirebileceğimiz inancını taşıyoruz. Organ Bağışı ve Kök Hücre Bağışı konularında akıllardaki soruları giderebilmek adına 'Bir Bağış Bir Hayat' semineri düzenledik. Balıkesir Devlet Hastanesi Organ Doku Nakil Koordinatörü Emine Ekinci ve Kızılay Güney Marmara Kök Hücre Sorumlusu Ramazan Çiçek bize bu konuda destek verdi. Seminere katılan arkadaşlarıma ve bize bilgiler veren uzmanlara teşekkür ediyorum" dedi.

Hilmi DUYAR / BALIKESİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!