Su kazanı yağ tenekesinden, çay odun ateşinden

Güncelleme Tarihi:

Su kazanı yağ tenekesinden, çay odun ateşinden
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2015 11:18

- Balıkesir'de, kırsal yerleşim birimlerindeki bazı kahvehanelerin işletmecileri, tüp gaz masrafından kurtulmak için çayları kendi tasarladıkları ocakta yapıyor - Su kazanını, musluk bağladıkları 18 kilogramlık yağ tenekesinden tasarlayan kahvehaneciler, çayı ise ocak bölümüne yerleştirdikleri dökümden yapılan küçük soba üzerinde odun ateşinde demliyor

Haberin Devamı

BALIKESİR (AA) - ZAFER AKPINAR - Balıkesir'in kırsal yerleşim birimlerindeki bazı kahvehane sahipleri, fiyatı 70 lira civarında olan 12 kilogramlık mutfak tüpünden tasarruf etmek amacıyla çayları kendi tasarım ve üretimi olan dökümden soba üzerinde demliyor, sıcak suyu da 18 kilogramlık yağ tenekesinden yapılan kazandan sağlıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, son yıllarda köyden kente göçün artması nedeniyle kırsal yerleşim birimlerinde yaşayanların azalması, kahvehanecileri de olumsuz etkiliyor.

Çoğunlukla akşamları açtıkları iş yerlerinde, özellikle kış aylarında parmakla sayılacak kadar az müşteriye çay satarak gelir sağlamaya çalışan kahvehane sahipleri, kazandıklarının ceplerinde kalması için bazı yollara başvuruyor.

Balıkesir'de, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile köyden mahalleye dönüşen bazı yerleşim birimlerinde çay ücretlerini artıramadıkları için girdi maliyetlerini düşürmeye karar veren işletmeciler, işe mutfak tüplerinden başladı.

Haberin Devamı

Fiyatı 70 lira civarında olan 12 kilogramlık mutfak tüpünden tasarruf etmek amacıyla çay ocaklarında düzenlemeye giden kimi kahvehane sahipleri, tasarımı kendilerine ait, dökümden imal ettikleri küçük sobalar üzerinde odun ateşinde çay demliyor. İşletmeciler, 18 kilogramlık ayçiçeği yağı tenekesini, musluk monte edip su kazanına dönüştürerek sıcak suyu da bundan karşılıyor.

- "Ucuz ama lezzeti de tarifsiz oluyor"

Kepsut ilçesi Büyükkatrancı Mahallesi'nde 20 yıldır kahvehane işleten Süleyman Onat, akşamları birkaç kişiye bardağını 35 kuruşa sattıkları çaydan kazandıklarını mutfak tüpüne vermemek için böyle bir yönteme başvurduklarını söyledi.

Tüpün çok pahalı olduğunu belirten Onat, "Köy yerlerinde odun bedava. Çay ocağı almaya kalksanız o da para. En iyisi böyle. Tüpe, ocağa para vermeden odun ateşinde ucuza çay demliyoruz. Ucuz ama lezzeti de tarifsiz oluyor" diye konuştu.

Mahalle sakinleri ise mutfak tüpünden tasarrufun kaliteli çay içmelerini sağladığını dile getirdi. Odun ateşinde demlenen çayın lezzetinin farklı olduğunu anlatan vatandaşlar, bazen civar yerleşim yerlerinden mahalleye çay içmeye gelenler olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!