Şeytan Sofrası'na ziyaretçi akını

Güncelleme Tarihi:

Şeytan Sofrasına ziyaretçi akını
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2016 09:39

Şeytan Sofrası'na ziyaretçi akını

Haberin Devamı

Kadri KAYA/AYVALIK (Balıkesir), DHA) - BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde, büyük kayalıklar üzerindeki Şeytan Sofrası, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Ayvalık Adaları ile Midilli Adası'nın gün batımında kuşbakışı manzarasını görmek için yüzlerce kişi, her akşam 'Şeytan Sofrası' tepesine akın ediyor.
Rivayete göre, şeytanın ayak izi bulunduğuna inanılan; Ayvalık panoramasının ise en güzel izlendiği yerlerden biri olan Şeytan Sofrası, yaz aylarında on binlerce kişiyi ağırlıyor. Ayvalık denince akla gelen ilk yerlerden Şeytan Sofrası, 17 bin 950 hektarlık alanıyla ülkenin en büyük Tabiat Parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkında, ilçe panoramasının en güzel izlenebileceği seyir noktası olarak öne çıkıyor.
DOĞAÜSTÜ GÜZELLİK CEZBEDİYOR
Kırmızı kurdelelerle süslü alanda dilek dileyen vatandaşlar, Ayvalık'ta güneşin batışını izlemek için Şeytan Sofrası'nı tercih ediyor. Çünkü Şeytan Sofrası, Ayvalık Adaları ile Midilli Adası'nın gün batımında kuşbakışı manzarasını görmek için en ideal yerlerden biri olarak öne çıkıyor. Ayvalık ve adalarına hakim bir noktada bulunan alan bu nedenle başta fotoğraf tutkunları olmak üzere vatandaşların ilgisini çekiyor.
Bölgede işletmesi bulunan Fırat Kılıç, sıcaktan bunaltan vatandaşların da serin olan alana gelmeyi terci ettiğini söyledi. Şeytan Sofrası'na özel araçlar haricinde, Ayvalık Otogarı'ndan kalkan bazı minibüslerin tek sefer yaparak bölgeye ulaşımı sağladığı belirtildi.

FOTOĞRAF

--- KUTU ---

ŞEYTAN SOFRASI
Bölge; sönmüş bir volkandan arda kalan lav birikintisiyle oluşmuş bir tepe olmasına rağmen yuvarlak sofra biçimini andıran görüntüsü ve demir kafes içine alınan ayak izine benzeyen şekil nedeniyle Şeytan Sofrası olarak biliniyor. En büyük özelliklerinden birisi de hakim bir tepe olması nedeniyle Ayvalık Adaları ile Midilli Adası'na kuşbakışı manzarası ve müthiş bir günbatımı manzarasına sahip olması. Rivayetlere göre ise Şeytan Sofrası; Ayvalık civarında Rumların yaşamış olduğu ve Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü dönemde bu tepede Panolepe adında (şeytan lakaplı) kendini halktan soyutlamış, mistik bir yaşam süren şahıs yaşamaktaymış. Ayvalık ve civarında kıtlık baş göstermeye başlayınca, din adamları ve papazlar, kıtlığın sebebi olarak Panolepe gösterilmiş ve halkı galeyana getirerek onu linç etmesini istemişler. Bunun haberini bir keçi çobanından alan Panolepe, çözümü burada kuş sütü dahi eksik olmayan bir sofra hazırlamakta bulmuş, kendisini linç etmek için buraya gelen halk sofranın cazibesine kapılıp Panolepe'yi unutmuş, o da buradan kaçarak kurtulmuş. O tarihten beri de bu tepenin adı Şeytan Sofrası olarak anılmaya başlamış.
BİR ADIMI BURADA BİR ADIMI MİDİLLİ'DE
Rivayete göre ayak izinin hikayesi ise; Edremit Körfezi'ne tam hakim dağların Adı Kazdağları'dır (İda Dağları). Yani Yunan mitolojisinin yaşandığı dağlardır. Gerek tek tanrılı, gerekse pagan dinlerin tek bir ortak özelliği vardır. O da Şeytan'ın cennetten kovulduğudur. Yunan mitolojisinde ise tanrılar kralı Zeus tarafından bu görev Ay Işığı Tanrıçası Selene'ye verilir. Selene tarafından cennetten kovulan Şeytan'ın bir adımını buraya, diğer bir adımını ise Midilli Adası'na atıp kaçtığı rivayet edilir.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!