İlk hasat ilk elden yapıldı

Güncelleme Tarihi:

İlk hasat ilk elden yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2016 15:12

İlk hasat ilk elden yapıldı

Haberin Devamı

BALIKESİR'in Ayvalık ilçesi Mutluköy Mahallesi'nde düzenlenen 'İlk elden ilk hasat' başlıklı hasat şenliği, mehteranla başlayıp zeytin toplama ve zeytin hasat güzeli yarışmaları ile devam etti. Zeytincilik sektörünün yaşadığı sorunlar ve zeytinlikleri ilgilendiren yeni yasa tasarısı değişikliğinin konuşulduğu etkinlikte temsili zeytin hasadı yapıldı.

Ayvalık Ziraat Odası'nın ‘İlk elden ilk hasat' sloganı ile düzenlediği zeytin hasat şenliği Mutluköy Mahallesi'nde, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, üreticiler ve vatandaşların katılımı ile yapıldı. En iyi çiftçi ödülünün verildiği şenlikte mehteran ve halk oyunları gösterileri ile temsili zeytin hasadı yapıldı. Etkinlikte ayrıca, zeytin toplama yarışması, taş baskı sistemi ile ilk hasat zeytin sıkımı, zeytin hasat güzeli yarışması ile zeytin budama kursu sertifika dağıtımı düzenlendi. Zeytinyağı ve tarım makine firmalarının stant açtığı şenlikte Ayvalık'ta daha kaliteli zeytinyağı üretmek için kendilerine görevler düştüğünü belirten Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay, zeytini toplama maliyetleri ve tağşişin en büyük sorunları olduğunu ifade etti.

"BU MİLLİ ÜRÜNÜMÜZÜ YETERİNCE TANITAMAMIŞIZ"

Belediye Başkanı Rahmi Gençer, zeytinyağının önemini anlatmaya başladıklarını ve tüketimi arttırsalar da yeterli olmadığını söyleyerek, "Almanya'da 1 ağaç olmamasına karşın 5 kg zeytinyağı tüketiliyor. Demek ki biz bu milli ürünümüzü yeterince pazarlayamamışız. Ayvalık zeytinyağında önder kentlerden biri. 30'un üzerinde küçük markamız var. Tağşiş sorunuyla ilgili herşeyi devletten beklememeliyiz. Bu bölgede üretilen yağların kalitesi hiçbir yere benzemiyor. Zeytin altından değerlidir" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan, zeytincilikte hedefin dünya ikinciliği olduğunu söyleyerek, "Yunanistan'ı geçtiğimizde bu hedefi gerçekleştireceğiz. Bu hedef ülkemiz ve çiftçimiz için çok zor olmayan bir hedeftir. Zeytinciliğimizin ülke ekonomisine katkısının devam etmesi için zeytinlere zarar verilmemeli, hedef pazarlar değerlendirilmeli, sadece üretim artışına değil pazarlama konusuna da çalışılmalı, hasat sırasında sürgün ve filizlerin kırılmamasına dikkat edilmelidir" dedi.

"HÜKÜMET ZEYTİNE ÖNEM VERMİYOR, TÜCCAR ZİHNİYLE DAVRANIYOR"

Hükümetin zeytincilere destek vermesi gerektiğini savunan CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, "Dünyada rekabet edeceğimiz ana ürünler arasında zeytin, zeytinyağı gelmektedir ama hükümet gerekli önlemleri bir türlü almamıştır. Tarımsal alanlarının imara açılmaması gerekir. Zeytinliklere verilen dokunulmazlık yasaya konulmak istenen yeni maddeyle talana açık hale gelecek. Üreticinin zararları devlet tarafından karşılanmalı, zeytin zararlarına karşı mücadele devlet desteği ile yapılmalı. Zeytine ne zaman fiyat artışı gelse hükümet tüccar zihniyetiyle davranmaktadır. Hükümet bir taraftan zeytincilikte dünyada ikincilik hedefi koymakta diğer yanda üreticilere baskı uygulamaktadır. Zeytine verilen destek, Yunanistan seviyesinde olmasa dahi Avrupa Birliği seviyesine çıkartılmalıdır. Üreticinin girdi maliyetleri mutlaka düşürülmelidir. Gerekirse ulusal marka adı altında dünyaya zeytinimizi sunmalıyız" diye sordu.

"ZEYTİNİ KORUYACAĞIZ DİYE SANAYİYE TERS DAVRANAMAYIZ"

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, 2002 yılında 90 milyon olan zeytin ağacı varlığının 170 milyona çıktığını belirterek "Meclise gelen kanunda Türkiye'nin sanayiye, taş ocağına ve kimya sanayine de ihtiyacı dikkate alınmış. Tabii ki insan sağlığı ve çevre önemli. Onlara gerekli hassasiyeti göstermeli ama sloganla bu iş olmaz. Geçen sene fiyat yüksek oldu, siz fiyatı yüksek tutarsanız yağ ithalatı cazip oluyor. Yani çiftçinin de üreticinin de biraz kanaatkar olması lazım. Zeytinyağını ülkemizde tüketmemiz, dekar başına verimi arttırmamız lazım. Zeytini koruyacağız diye sanayiye ters davranamayız. Hükümetimiz ne kadar zeytin ağacı kesiyorsan o kadar dikilmesini istiyor" dedi.

"ZEYTİN ÜRETİCİSİNE AĞLAMAK YAKIŞMAZ"

Ayvalık'ın ülkemizin cennet köşelerinden biri olduğunu belirten Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, "Daha çok çalışarak, daha çok üreteceğiz. Zeytin üreticisine ağlamak, sızlamak yakışmaz. Daha çok çalışacağız. Bütün zorlukların üstesinden geleceğiz. Kendimize inanacağız ve güveneceğiz. Bu güzel nimetten daha çok kazanacağız. Büyükşehir burada yaptığı çalışmaları anlattı. Biz devlet olarak sizlerin hizmetinizdeyiz. Sizin sıkıntılarınızı çözmede, ekonomik manada teşvikleri vermede bakanlık devam edecek. Balıkesir Valiliği, Ayvalık Kaymakamlığı, İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü emrinize. Sağlayabileceğimiz her türlü iş için yanınızdayız. Ayvalık'ta katkısını esirgemeyecek buna inanıyorum" dedi.

Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!