Balıkesir Ziraat Odası'ndan borç erteletme uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Balıkesir Ziraat Odasından borç erteletme uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2017 21:02

Balıkesir Ziraat Odası'ndan borç erteletme uyarısı

Haberin Devamı

BALIKESİR Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat muhtarlar ile yaptığı toplantıda, borçlarını ertelettirmek isteyen üreticileri uyarmalarını istedi. Son başvuru tarihinin 29 Aralık 2017 Cuma olduğunu hatırlatıp, başvurusu olmayan çiftçilerin borçlarının ertelenmeyeceğini açıkladı.

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, bugün Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Toplantı Salonu’nda muhtarlarla bir araya geldi. Çiftçi borçları, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve fenni muayene konusunda muhtarlara bilgiler verdi. Muhtarlardan, kırsal mahallelerdeki çiftçileri borçlarını ertelettirme konusunda uyarmalarını, son başvuru tarihinin 29 Aralık cuma günü olduğuna dikkat çekti. Sözat, “Bu toplantıyı, değerli çiftçilerimizin yararına olması için bazı şeylerin ihmali içerisinde olduklarını gördüğümüz için düzenledik. Siz muhtarlar olarak bulunduğunuz mahallelerin temsilcilerisiniz. Çiftçileri uyarmanızı istiyorum. Yıl yardım etmedi, ürün az oldu, çok sıkıntılı bir yıl geçirdik. Ürünlerimizin maliyetin altında bir fiyatla piyasa bulması ve para kazanamamış olmamız ne yazık ki borçlarımızı ödemede bizleri sıkıntıya düşürdü. Onun için Ankara’ya Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne defalarca telefon ederek mutlak suretle bu sene çiftçilerimize bir kolaylık getirilmesini, bir af getirilmesini hep talep ettik, istedik. Biz borçların ertelenmesinden daha çok mevcut borçları 4-5 yıla yayarak yılda bir defa ödemeli, faizden arınmış bir şekilde çiftçiye yapılmasını talep ettik. Ama talebimizin o kısmı maalesef dikkate alınmadı. Ama borçların ertelenmesiyle ilgili geçde olsa 1 Aralık tarihi itibariyle Bakanlar Kurulu Kararı yayınlandı. Bu kararnameye göre çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesi Cuma gününe kadar devam edecek. Borçlarını ertelettirmek isteyen arkadaşlarımız müracaatlarını yapsınlar. Müracaat etmeyenlerin borçları ertelenmeyecek. Müracaat eden çiftçilerin durumları görüşülecek. Bu konu ihmale gelmez” dedi.

Başkan Sözat, 30 Haziran’da ÇKS müracaatlarının bittiğini defalarca hatırlatmalarına rağmen, aksaklıkların yaşandığını hatırlatıp, “Çiftçimiz, üreticimize, ÇKS’lerinizi yaptırın dedik. Konuyu yakından takip edenler olduğu gibi hiç ilgilenmeyenler de oldu. ÇKS konusunda ertelemenin 2 Ocak 2018’de biteceğini hatırlatmak istiyorum. O kadar ihmalkar üreticilerimiz var ki. Borçlar ertelenmese en az 500-600 kişi haklarını almaktan feragat etmiş olacak. Bunu sana devlet veriyor. Neden almıyorsun? Bunu yapmayan çiftçilerimiz var. Bir haftadan beri çiftçiler belge aldı gitti. Bu kadar vurdumduymazlık olmaz. Lütfen uyarılarımızı dikkate alın” diye konuştu.

Fenni muayene konusuna da değinen Sözat, daha önceki yıllarda fenni muayenesi geçen traktörler için TÜVTÜRK istasyonu yetkilileriyle konuştuklarını, traktörler için af çıktığını vurgulayıp,  “3 sene öncesinde fenni muayene yaptırmayan traktörlere bir af çıktı. Aftan faydalansın diye fenni muayene istasyonu yetkilileri ile temasa geçtik, af kapsamına alınan traktörlere cezasız fenni muayene yaptılar. Bu sene böyle bir af yok. Gecikirseniz cezalar büyür. Fenni muayenenizi zamanında yaptırın. Eğer köylerinizde fenni muayene yaptırmak istyenler olursa odamıza başvursun sıraya koyma imkanımız olacak” dedi.

Hilmi DUYAR / BALIKESİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!