Ayvalık'ta düşmana ilk kurşunun 97'inci yılı kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Ayvalıkta düşmana ilk kurşunun 97inci yılı kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2016 12:09

Ayvalık'ta düşmana ilk kurşunun 97'inci yılı kutlandı

Haberin Devamı

BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde 29 Mayıs 1919 Anadolu'da Milli Mücadele'nin başlamasının meşalesi olan ilk kurşunun düzenli bir ordu tarafından atılmasının yıldönümü törenle kutlandı.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene, Ayvalık Kaymakam Namık Kemal Nazlı, Ayvalık İlçe Garnizon Komutanı Albay Aydın Nazlı, CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel, askerler ve vatandaşlar katıldı. Atatürk anıtına çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunulup, Ayvalık Belediye Bandosu eşliğinde hepbir ağızdan İstiklal Marşı okundu. Törende, Ayvalık İstiklal İlkokulu öğrencileri Fatma Duba ve Hüseyin Akıncı da şiir okudu.
29 Mayıs 1919'un Türk milli vicdan ve milli sesinin haykırıldığı gün olduğunu belirten Jandarma Teğmen Yusuf Güvenilir, törendeki konuşmasında, "O gün atılan bu ilk
kurşun ne anlattı sesini duyanlara? İlk kurşun haince gelenlerin yüreklerine, bu işin bu kadar da kolay olmayacağı korkusunu saldı. Onlara bastıkları toprakların Türk'e ait olduğunu ve öyle kalacağını haykırdı. 'Yüce Türk milletinin, onurundan, şerefinden, haysiyetinden ve namusundan kabul ettiği ordusunun silahından çıktım. Havranlı Seyit Onbaşı namluya sürdü beni, Ezineli Yahya Çavuş çekti tetiğimi' dedi ve Ayvalık'ta atılan bu ilk kurşunun sesi, tüm Anadolu'yu dolaştı, bebelere ninni, analara ağıt, yiğitlere kahramanlık türküsü oldu" dedi.
Ayvalık için çok mutlu ve güzel bir gün yaşandığını ifade eden CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer de "Ayvalık'ta 29 Mayıs 1919'da atılan ilk askeri kurşun Ulu Önder Atatürk'ün de Nutuk'un da bahsettiği gibi istiklal Savaşı'nda herkese moral vermiştir. 97 yıl önce Ayvalık'ta atılan ilk kurşun Türkiye'nin oluşmasında ilk adımlardan biridir. Bu gücü yaratan felsefe Ayvalık'tan başladığı için 97 yılında bu gururu yaşıyoruz" dedi. Tören, İstiklal İlkokulu Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile sona erdi.
Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!