Anadolu'nun oya ve yazmaları sergi oldu

Güncelleme Tarihi:

Anadolunun oya ve yazmaları sergi oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2016 10:37

Anadolu'nun oya ve yazmaları sergi oldu

Haberin Devamı

BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde, antikacılık yapan emekli öğretmen Münevver Ercan, 40 yıl boyunca Anadolu'nun farklı yerlerinden aldığı el emeği göz nuru oya ve yazmaları sergiledi.
12. Ayvalık Kültür ve Sanat Günleri kapsamında Karagöz Sanat Evi'nde açılan sergide, en yenisi 30, en eskisi 150 yıllık olan oya ve yazmalara yer verildi. Sergideki, toplam 300 parça iğne, tığ, mekik, firkete, boncuk ve çaput oya çeşitleri ve yazmalar büyük ilgi gördü.
GAZİANTEP İPEKLİ YAZMALARINDAN TOKAT BEŞLİSİNE
16 yıldır Ayvalık'ta yaşayan ve eşi ile birlikte antika dükkanı işleten Münevver Ercan, "Geleneksel olarak oya ve yazma sanatı her zaman sanatsal, duyarlı ve sezgisel, yüce gönüllü düşünceler ile birlikte yaşamıştır. Bu ilişkilerde mizah, kaynana dili oyası, elti eltiye küstü oyası, sevgi, sevdim alamadım oyası, sevgi çiçeği oyası, doğa sevgisi; bahar aşıkları oyası, sümbül oyası gibi anlatımlarla yaşamı kadın olarak ifade etmişler ve sosyal ilişkileri şekillendirmişlerdir. Oya, yemeni, davranış ve düşüncelerin ifade aracı, süslenme öğesi, doğanın zenginliğini benimseme, kimlik göstergesi ve kültürlerin kaydedildiği nesnelerdir" dedi.
40 yıldır severek oya-yazma topladığını belirten Ercan, "Evimde sandıkta ve gardırobumda sakladığım oya ve yazmaları gün yüzüne çıkarmak istedim" dedi. Sergi, 20 Eylül'e kadar kadar gezilebilecek.
Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)
FOTOĞRAF

 


 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!