Altınkum'da semt pazarı gerginliği

Güncelleme Tarihi:

Altınkumda semt pazarı gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2016 17:43

Altınkum'da semt pazarı gerginliği

Haberin Devamı

Fatih Emrah ERDOĞAN/EDREMİT (Balıkesir), (DHA)- BALIKESİR'in Edremit İlçesi Altınkum Mahallesindeki, pazar günleri kurulan semt pazarının, yeni yapılan düzenli pazaryerine taşınmak istenmesine karşı çıkan pazarcılar eylem yaptı. Polis, eski yerlerinde tezgah açmakta direnen pazarcılardan birinin zabıta ekiplerine bıçak çekmesi üzerine biber gazı ve cop kullanarak grubu dağıttı. Polisin müdahalesinin ardından dağılan pazarcılar, yeni yerlerinde tezgah açmadı.
Edremit Belediyesi, Altınkum Mahallesi'ndeki pazar günleri kurulan semt pazarını, cadde ve sokakları kapattığı ve trafik sıkıntısı yaşanmasına neden olduğu gerekçesiyle bir süre önce aynı yerin üst kısmında yaptıdığı üstü açık pazaryerine taşımak istedi. Pazarcılara buraya taşınacakları üç hafta önce tebliğ edildi. Ancak, yeni pazaryerine taşınınca satışlarının düşeceğini ileri süren pazarcılar, gitmemek için direndi. Üç haftadır pazarcılara göz yuman zabıta ekipleri, bugün polisin de tezgahıyla pazarlara eski yerlerinde tezgah açtırmadı. Ancak, pazarcılardan bazıları polis ve zasbıta ekiplerine direndi. Pazarcılardan birinin zabıta ekiplerine bıçak çekmesi üzerine polis, biber gazı ve coplu müdahalede bulundu. Polisin müdahalesinin ardından dağılan pazarcılar, yaşananları protesto edip, yeni yerlerinde de tezgahlarını açmadı.
'ACİLEN ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ'
Edremit Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Alparslan, esnafın durumunun giderek kötüleştiğini belirterek, "Turizm sezonun bitmesiyle müşteri potansiyelinin azaldı. Esnafın ciroları son derece düşük düzeyde kaldı. Eve odun, kömür alacak parala kazanamadıklarını söylüyorlar. Vergiye tabi oldukları içinde sosyal yardım fonlarından da faydalanma gibi bir şansları yok. Önümüzdeki haftadan itibaren kendi eski yerlerinde tezgah açamazlarsa iyice zor durumda kalacaklar. Sebze ve meyveler çabuk bozulan ürünler. Esnafın ürünleri elinde kaldı. Bu zararlarını bile iki ayda anca karşılayabilirler. Eski sisteme acilen geçilmesi gerekiyor" dedi.
'EKMEĞİMİZLE OYNANIYOR'
Edremit Meyveciler Odası Başkanı Metin Kalaycıoğlu da pazaryerinin durumu hakkında şu bilgileri verdi:
"Pazarcı esnafına yeni pazaryerinde kura ile yer verildi. Esnaf yeni yerinde 30 lira bile kazanamadı. Eski tezgah açtıkları yerlerine dörmek istiyor. Bizler kanunun karşısında olan kişiler değiliz. Ancak, mağdur edildik. Belediye meclis kararı bile olmadan pazarcılar yeni yere taşınmak isteniyor. Yer değişikliği yapılarak bizim ekmeğimiz ile oynanıyor. Geçen hafta verilen yeni yerlerde ne tuvalet var ne de su. Biz pazarcılar olarak çok mağdur bırakıldık. Kaymakamımız Ali Sırmalı'yı makamında ziyaret ettik. Çözüm getireceklerini söylediler. Ama ne CHP'li Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka ne de diğer yetkililerden ses yok."
Pazarcılar ise keyfi uygulamalara pabuç bırakmayacaklarını belirtip, 15 yıldır nerede tezgah açıyorlarsa orada ekmek paralarını kazanmaya devam edeceklerinde kararlı olduklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!