Zeytin karasuyu için işletmelere uyarı

Güncelleme Tarihi:

Zeytin karasuyu için işletmelere uyarı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2017 18:41

Zeytin karasuyu için işletmelere uyarı

Haberin Devamı

AYDIN'ın İncirliova İlçesi'nde düzenlenen 'Zeytin Atıklarının Yönetimi Konulu Çalıştay'da zeytin karasuyunun çevresel sorunlara neden olmaması için alınması gereken önlemler ele alındı.

Aydın'in İncirliova İlçesi'nde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından organize edilen 'Zeytin Atıklarının Yönetimi Konulu Çalıştay'

Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü toplantı salonunda yapıldı. Toplantıda 'Zeytin Karasuyu' masaya yatırıldı. Toplantıya Vali Ömer Faruk Koçak, Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha Al, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, İlçe, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürleri ve üniversiteden bilir kişiler ile zeytin üretimi yapan işletme sahipleri katıldı.

Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, Aydın'ın hem Türkiye hem de dünyada eşine az rastlanır tabi kaynaklara sahip bir il olduğunu hatırlatarak toplantıda zeytin karasuyuna yön vermeye çalışılacağını kaydetti. Aydın'da 22 milyon zeytin ağacı bulunduğunu anlatan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha Al ise, "Aydın 2016-2017 verilerine göre Türkiye'de en fazla zeytin ağacı olan ildir. Bunun 2 milyonu verimsiz 20 milyonu verimlidir. Buradaki ağaçlar Türkiye'deki sayının yüzde 21'ine sahiptir. Aydın Türkiye zeytinciliği için çok önemli ildir. Zeytin sıkımında teknolojinin değişmesi beraberinde bir takım atıkları çıkarmaktadır. Bunun en büyüğü ise karasudur" diye konuştu.

"KURALLARA UYALIM"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, kentte toplam 153 zeytin sıkma tesisi bulunduğunu söyleyerek "Zeytinyağı üretiminde meydana gelen özellikle karasu kontrolsüz olarak çevreye bırakıldığı zaman çevresel sorunlarla neden olmaktadır. Karasuyun çevreye verdiği zararın engellenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çıkardığı genelge ile işletmelerin iki fazlı dekontasyon sistemine geçmesi gerekiyor. Zeytin karasularının sızdırmaz kabinlerde biriktirilerek uyulması gereken teknik hususlar belirlenmiştir. Bugün burada ilimizdeki zeytinyağı işletmelerinin üç fazlı sistemden iki fazlı sisteme geçişinin masaya yatırılması için buradayız" dedi.

Burhan CEYHAN / AYDIN, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!