Üreticilerden süt fiyatlarının artmamasına tepki

Güncelleme Tarihi:

Üreticilerden süt fiyatlarının artmamasına tepki
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2016 10:14

Üreticilerden süt fiyatlarının artmamasına tepki

Haberin Devamı

TÜRKİYE Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı (HAYKOOP) Ahmet Ertürk, süt fiyatlarının artması için sanayicilerle anlaşma sağlayamadıklarını söyleyerek iki yılı aşkın süredir aynı fiyattan süt satıldığını belirtti.
Kuşadası'nda düzenlenen Anadolu EXPO Canlı Hayvan Fuarı kapsamındaki 4. Ulusal Süt Zirvesi'nde konuşan HAYKOOP Başkanı Ahmet Ertürk, sütte fiyat artışıyla ilgili sanayicilerle yaşadıkları anlaşmazlıkları dile getirdi. Haziran 2015'te bir araya geldikleri sanayicilere süte 5 kuruş zam yapılması yönünde görüş bildirdiklerini hatırlatan Ertürk, "Onlar da '5 kuruş zammı şimdi yapmayın, ocak ayında yeniden bir araya gelelim 10 kuruş zam yapalım' dedi. Ocak ayında yine bir araya geldik. ‘Hadi sütün alımını 10 kuruş artıralım, üreticinin buna ihtiyacı var' dedik. Ne dediler biliyor musunuz? ‘Biz onu latife olsun diye söyledik' dediler. Kendilerine hammadde sağlayan kesime, bu kadar saygısızlık yapıldığını görmedim. Biz bu tür sanayicilere güvenmiyoruz" diye konuştu. Fazla sütün Et ve Süt Kurumu tarafından alınıp süt tozu yapılmasının önemli bir müdahale olduğunu, ancak sorunun tamamen ortadan kalkmadığını öne süren Ertürk, üreticinin 2 yılı aşkın süredir aynı fiyattan süt satmasına karşın, maliyetlerin giderek yükseldiğini savundu.
ÜRETİCİDEN KREMAYA MÜDAHALE ÇAĞRISI
Türkiye Köy Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Yakup Yıldız da süt tozunda üreticinin kazandığı paranın sanıldığı gibi 9.4 lira olmadığını söyledi. Yıldız, "Et ve Süt Kurumu süt fazla olunca müdahale etti. Elimizdeki fazla sütü, süt tozuna çevirdik ve Et ve Süt Kurumu da bunu aldı. Yerinde müdahaleydi, ancak fiyat belirlenirken yanlışlık yapıldı. 8.9 lira artı kilogram başına da 5 kuruş verildi, böylece üreticiye 9.4 lira olarak yansıtıldı. Sanılıyor ki üretici 9.4 liraya süt tozunu satıyor. Oysa biz, çiğ sütü kilogram başına 2 lira işçilik bedeliyle üretiyoruz. Bizim sütümüzün fiyatı böylece 7.4 liraya düşüyor. Süte yüzde 8, fason işçiliğe yüzde 18 vergi ödüyoruz. Yani biz süt tozunda kilogram başına 9.4 lira kazanmıyoruz. Rahat nefes almamız için Et ve Süt Kurumu'nun krema alımına da müdahil olması gerekiyor" dedi.
KUŞADASI (Aydın), (DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!