Jeotermal patlamaların zirai ürünlere zarar verdiği iddiası

Güncelleme Tarihi:

Jeotermal patlamaların zirai ürünlere zarar verdiği iddiası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2014 15:56

- Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar: - "Jeotermal şirketleri buharın etrafa yayılmaması konusundaki tedbirlere uymuyor. Çoğu zaman yasayı ihmal ederek buharı serbest olarak salıyorlar. Bu nedenle ağaçlarımız kuruyor, çiftçilerimiz zarar görüyor"

Haberin Devamı

AYDIN (AA) – Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, Aydın'da jeotermal patlamalar sonrası çevreye salınan buharlardan zirai alanların zarar gördüğünü iddia etti.

Jeotermal patlamanın meydana geldiği Kuyucak ilçesine bağlı Çobanisa Mahallesi'nde geçtiğimiz günlerde incelemede bulunan Özdamar, çiftçilerle görüştü.

Özdamar, gazetecilere yaptığı açıklamada, jeotermal şirketlerinin 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu'na uymaması sonucu sıkıntı yaşandığını, patlamaların meydana geldiğini öne sürdü.

Özdamar, "Öncelikle bu yasa teknik olarak kuyuların nasıl kazılacağını, sondajın nasıl yapılacağını ve bununla ilgili hangi önlemlerin alınacağını açıkça belirtmiştir. Ancak jeotermal şirketleri buharın etrafa yayılmaması konusundaki tedbirlere uymuyor. Çoğu zaman yasayı ihmal ederek buharı serbest olarak salıyorlar. Bu nedenle ağaçlarımız kuruyor, çiftçilerimiz zarar görüyor" diye konuştu.

- "Mühendislik hataları var"

Haberin Devamı

Enerji üretimini engellemek istemediklerini, şirketlerin yasaya uyarak gerekli tedbirleri almasını talep ettiklerini dile getiren Özdamar, mühendislik hatalarının ortadan kaldırılması gerektiğine işaret etti.

Patlamalar göz önüne alındığında mühendislik hatalarının gözlemlendiğini kaydeden Naim Özdamar, şöyle konuştu:

"Hatalardan ilki kuyu ağzı elemanları oluşturulurken gerekli tedbirlerin alınmaması. İkincisi rezervin derinliğinin tespit edilmemesi. Üçüncüsü de kuyu ağzına yerleştirilecek kapak ve boru gibi emniyet sağlayıcıların oluşturulmaması. Sıkıntı bunlardan kaynaklanıyor. Bunlara dikkat edilseydi patlama kesinlikle olmazdı."

Özdamar, çevreye salınan buhar ve ağır metaller nedeniyle bölge tarımının tehdit altında olduğunu, tedbirlerin alınmaması durumunda sıkıntının devam edeceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan çiftçilerden Ali Güler ise, "Bize enerji de, tarım da lazım. Ancak anormal bir durum var. Buhar nedeniyle ağaçlarımız zarar görüyor" diyerek yetkililerden çözüm beklediklerini aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!