Didim Belediyesi Fidanlığında Sona Gelindi

Güncelleme Tarihi:

Didim Belediyesi Fidanlığında Sona Gelindi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2015 10:01

DİDİM BELEDİYESİ FİDANLIĞINDA SONA GELİNDİ

Didim Belediyesi kendi fidanlığını oluşturuyor. Akköy Kocabahçe mevkiine 54 bin metrekare alan içine kurulan süs bitkileri fidanlığında bir yıl içinde 150 bin adet mevsimlik bitki ile tıbbi aromatik bitkiler yetiştirilmesi planlanıyor.
Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay’ın talimatı ile Akköy Kocabahçe mevkiine kurulan Didim Belediyesi süs bitkileri fidanlığında son aşamaya gelindi. Akköy Kocabahçe mevkiine 54 bin 400 metrkare alan içine kurulan Didim Belediyesi süs bitkileri fidanlığı Fen İşlerine Müdürlüğüne bağlı olup, 2016 yılı itibari ile Park Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerine devam edecek. Kurulumu son aşamaya gelen sera ile ilgili bilgiler veren Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay “1’i ana giriş diğeri ise servis girişi olmak üzere toplam 2 adet girişi olan fidanlığın etrafı tel örgü ile çevrelenmiş olup herhangi bir hayvanın içeri girmesi ve ürünlere zarar vermesi engellemiştir. Sera Didim Belediyesi tarafından ilçedeki yeşil alanlara dikilecek olan bitkileri yetiştirilmekle birlikte aynı zamanda tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirerek belediyenin gelir elde etmesi sağlanacaktır. Bu fidanlığın kurulması için Aydın Tarım İl Müdürlüğünden gerekli izinlerin alınmış olup, ekim alanlarımızın sulamasını kendi ekibimizle projelendirdik, projemizin uygulamasına en yakın zamanda başlanacaktır. Fidanlığın mevcut ama atıl durumda olan bir su kuyusunu kullanılır hale getirilmiştir. Devlet Su İşlerinden alınan izinle sondaj çalışmaları başlamıştır, burada hedeflenen kendi suyunu temin edebilmesidir. Fidanlığın elektrik projeleri hazırlanmıştır.150 m2 olan yönetim ve personel prefabrik ofisin inşası devam etmekte olup, fidanlık da çalışmak üzere 15-20 kişilik bir istihdam sağlanması planlamaktadır. İnşası devam eden ofisin foseptik kuyusu hazırlanmış, ayrıca arazinin drenaj sistemi projelendirilip uygulanmıştır. 54.400 m2 alan üzerine kurulan fidanlığın dikim parselleri gübrelenmiş ve sürülerek dikime hazır hale getirilmiştir.” dedi.
Fidanlığın ilk aşamasında 150.000 adet yazlık mevsimlik süs bitkisi yetiştirilmesinin planlandığını kaydeden Atabay “Didim Belediyesi fidanlığının ilk aşamada 150.000 adet yazlık mevsimlik süs bitkisi yetiştirilmesi planlanmaktadır. Bu yazlık mevsimlik türleri 5 çeşit olup aşağıda isimleri belirtilmiştir: Rozet ( catharantus roseus ) Vapur dumanı ( ageratum houstonianum ) Ateş çiçeği (salvia splendes ) Kadife çiçeği ( tagates erecta), Kirli hanım çiçeği ( zinnia elegans ) Yazın ise kışlık mevsimlik bitkileri üretilecek ve 2016 kışına hazır hale getirilecektir.Bu mevsimlik bitkiler şuan hali hazırda bulunan toplam 720 m2’lik seralarımızda (biri köklendirme diğer 2 si şaşırtma serası olmak üzere toplam 3 adet serada) yetiştirilecektir. Köklendirme serasında toplam dört adet ( her biri 12,5 m2 lik ) köklendirme masalarında filizlendirilip şaşırtma seralarımıza alınacak ve bu filizler köpük viyollerde torfa ekilecek ve daha sonra poşetlenip dikime hazır hale getirilecektir. Ayrıca, köklendirme serasında otomatik iklimlendirme sistemi kurulacaktır. Fidanlık da aynı zamanda tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirilecektir. (örneğin; biberiye,kekik,kantoron vs. ) Bu bitkiler toprakta dikim alanlarımıza dikilecek ve büyütülecektir. Belediyemiz bu bitkilerden ciddi gelir elde edecektir. 1.yıl için sadece mevsimlik bitki ( 150.000 adet ) ve tıbbi aromatik bitkiler yetiştirilmesi planlanmaktadır. Seramızda ürettiğimiz bitkileri hem kendimiz şehrimizde kullanacağız, hem de satışını yapıp belediyemize gelir sağlayacağız.” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!