CHP'li vekil Tezcan Söke'deki madencilerin sorununu TBMM'ye taşıdı

Güncelleme Tarihi:

CHPli vekil Tezcan Sökedeki madencilerin sorununu TBMMye taşıdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2016 13:22

CHP'li vekil Tezcan Söke'deki madencilerin sorununu TBMM'ye taşıdı

Haberin Devamı

CUMHURİYET Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Aydın'ın Söke ilçesindeki iki hafta önce ziyaret ettiği aylardır maaşlarını alamayan maden emekçilerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

Söke'deki Uyar Madencilik'e ait kömür ocağını ziyaretinde, aylardır maaşlarını alamayan işçilere verdiği sözü tutan Milletvekili Bülent Tezcan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Tezcan önergesinde, Uyar Madencilik'in Söke'de faaliyet gösteren maden ocaklarını Temmuz 2015'de Elit Maden İşletmesi'ne devretmiştir. Söz konusu şirket devrinde maden şirketi, işçilerin devreden şirketten ücret alacakları ödenmemiş. Söz konusu devir tarihinden itibaren de bu işçiler, yeni şirkette çalışmaya devam etmişlerdir. Halen Elit Maden de çalışmaya devam etmektedirler. Geçen yıl Temmuz ayı içinde Elit Maden'de çalışmaya başlayan işçilerin Ocak ve Şubat ayı maaşları da ödenmemiştir. Uyar Madencilik'ten de kalan iki aylık maaşları, kıdem ve ihbar tazminatı alacakları bulunmaktadır. Yapılan görüşmelerde işçilere, işveren tarafından Uyarlar Madencilik'ten kalan alacakların ödenmeyeceği bildirmiştir. Ayrıca işveren, maaşların ödemesi konusunda herhangi bir malvarlığını satarak değil maden çalışıp para kazanınca ödeme yapılacağını beyan etmiştir" dedi.

SORUMLULUK KİMİN?

İşçilerin mağdur olmalarındaki sorumluluğun kimde olduğunu da soran Tezcan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu dan şu sorulara yanıt istedi:

"İş Kanunu'nun 34. Maddesi çerçevesinde işçilerin ücretlerinin tahakkuk ettiği ayı takip eden aybaşından itibaren 20 gün içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Bu yükümlülük işveren tarafından yerine getirilmediği gibi ücret alacaklarının ne zaman ödeneceği de belirsizdir. Uyar Madencilik'in işletmesi olan maden Elit Maden'e işçi alacaklarıyla beraber mi devredilmiştir? Şirket devrinden önceki ücret alacaklarına ilişkin sorumluluk hangi şirkettedir? İşçi alacaklarıyla devredilmediyse, Uyar Madencilik şirketi tarafından ödenmesi gereken ücret alacaklarının ödenmesi için Bakanlığınızca herhangi bir işlem veya teftiş yapılmış mıdır? Elit Madencilik Şirketi tarafından İş Kanunu'nun 34. Maddesi çerçevesinde ödenmesi gereken tahakkuk etmiş ücret alacakları ile ilgili olarak her hangi bir teftiş işleminde bulunmayı düşünüyor musunuz? 13 Mayıs 2014 tarihinde Cumhuriyet tarihinin en büyük iş cinayetinin yaşandığı Soma'daki maden ocağının sahibi Uyar Madencilik'in söz konusu siciline rağmen Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğünce sözleşmeye aykırı olarak işlem yapılmayarak korunmaya ve kollanmaya devam mı edilmektedir?"

Burhan CEYHAN / SÖKE (Aydın), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!