Bayramda beslenme uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Bayramda beslenme uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2016 13:24

Bayramda beslenme uyarısı

Haberin Devamı

AYDIN Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Didem Güneş, vatandaşları Ramazan Bayramı'nda beslenme konusunda uyardı. Diyetisyen Güneş, "Geleneksel bayram sofralarımız oldukça zengin ve çeşitli yemeklerden oluşmaktadır. 'Hayır' demek zor olsa da bayram boyunca kontrolü elimizden bırakmamalıyız" dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Didem Güneş, ramazanda oruç tutanların metabolizmasında önemli değişiklikler olduğunu belirterek, bayramda aşırıya kaçılmaması gerektiğini söyledi. İkramlara 'Hayır' diyebilmek gerektiğini belirten Diyetisyen Didem Güneş, "Oruç tutulan süre boyunca uzun süre aç kaldığımız için metabolizmamız ramazan sonlanırken yavaşlamaktadır. Bunun yanı sıra sindirimin de yavaşlamasıyla bayram boyunca beslenme daha da önemli hale gelmektedir. Geleneksel bayram sofralarımız oldukça zengin ve çeşitli yemeklerden oluşmaktadır. 'Hayır' demek zor olsa da bayram boyunca kontrolü elimizden bırakmamalıyız. Ziyaretler sırasında ikram edilen şeker çikolata ve tatlılar bayramın en vazgeçilmez ve en tehlikeli kısmını oluşturmaktadır ve bunlara 'hayır' diyebilmek gerekir" dedi.
"YAĞLI VE HAMUR İŞLERİNDEN UZAK DURSUNLAR"
Ramazan boyunca en çok özlenen öğünün kahvaltı olduğunu, çoğu aile için de herkesin bir araya geldiği bayram kahvaltısının önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Güneş, "Kahvaltı için doğru seçimler yapmak, adaptasyon sürecindeki metabolizma için de çok önemlidir. Sofranızda peynir çeşitleri, bol salatalık, domates gibi söğüş sebzeler, süt, kahvaltılık gevrek, haşlanmış yumurta, kepek ekmeği gibi hafif seçimler bulundurmaya çalışınız. En kolay önlem alabileceğiniz öğün kahvaltıdır. Yağlı börekler, kızartmalar, hamur işleri, reçel, marmelat gibi yüksek kalorili seçimlerden uzak durunuz" diye konuştu.
"BOL BOL SU İÇİLMELİ, TATLIDAN UZAK DURULMALI"
Ramazan ayı boyunca artan su ihtiyacının da karşılanabilmesi için gün içinde susamayı beklemeden bol bol su tüketmeye dikkat edilmesi gerektiğini, havaların da sıcak olması nedeniyle vücudun susuz kalarak böbreklerin bu durumdan etkilenmesi riskinin artması durumunun söz konusu olduğunu belirten Güneş, tatlılar konusunda da uyarılarda bulundu. Güneş, "Kan şekerinde ani artışlara ve yağ depolanmasında hızlanmalara neden olan tatlı ve şekerlemeler kronik hastalığı olanlar, sağlığına dikkat edenler ve kilo kontrolü yapanlar için kaçınılması gereken gruptadır. Misafirlere meyve salataları, dondurmalı meyve tatlıları veya sütlü tatlılar ikram edilebilir. Diyabet hastaları veya kilosunu korumaya çalışan bireyler tatlandırıcı ile yapılmış sütlü tatlılardan tüketebilirler. Ancak dışarıda, diyabetik ve diyet olarak satılan tatlıları alırken mutlaka dikkatli olunmalıdır. Diyabetik ya da diyet adını alan her gıda uygun olmayabilir. Kalorisi mi azaltılmış yoksa tatlandırıcı mı kullanılmış sorgulanmalıdır" dedi.
Cem ULUCAN / AYDIN (DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!