Aydın’da İki Girişimcinin Projesi Dünya 3.sü Oldu

Güncelleme Tarihi:

Aydın’da İki Girişimcinin Projesi Dünya 3.sü Oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2015 08:45

AYDIN'DA İKİ GİRİŞİMCİ DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ OLDU

Dünyanın en kapsamlı iş geliştirme platformu olarak kabul edilen Global Cleantech Innovation Programme (GCIP) (Global Girişimcilik Hızlandırma Programı) kapsamında 2015 yılında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 7 ülkede “Temiz Teknoloji” alanında yapılan iş fikirleri yarışması düzenlendi.
Türkiye seçmelerinde, Aydın’dan yarışmaya katılan Green Coal Takımı Makine Mühendisi Tolga Şarlayan ve Pazarlama Uzmanı Oğuzhan Yılmaz iş fikri ortaklığı "Prinadan Mangal Kömür Üretimi" projeleri ile 200’den fazla girişimcinin katıldığı “Atıktan Enerji Üretimi Kategorisi”nde “Türkiye birincisi” oldu. 7 Ülkenin Kategori birincileri daha sonra 16-20 Kasım 2015 tarihlerinde Amerika’da “Silikon Vadisi’nde” yapılan final seçmelerine katıldı. Türkiye seçmelerinde kategori birincisi olarak tüm Aydınlılara sevinç ve gurur yaşatan Green Coal Takımı Makine Mühendisi Tolga Şarlayan ve Pazarlama Uzmanı Oğuzhan Yılmaz, final seçmeleri sonucu iş fikirleriyle Dünya Üçüncüsü oldu.
Dünya Üçüncüsü iki girişimci, prinadan mangal kömürü üretmek için diğer ülkelerden iş ve ortaklık teklifleri gelmeye başladığını söyledi.
GLOBAL GİRİŞİMCİLİK HIZLANDIRMA PROGRAMI (GCIP) NEDİR?
GCIP Programının Dünya’nın en kapsamlı iş geliştirme platformu olduğu açıklayan Aydın Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü; “Birleşmiş Milletler Sınai ve Kalkınma Teşkilatı (UNIDO), Küresel Çevre Fonu (GEF) ve The Cleantech Open ile birlikte “Enerji ve Çevre” konusunda girişimci iş fikirlerinin yarıştığı ve desteklendiği uluslararası bir program olan GCIP Programına Türkiye 2014 yılından itibaren katılmaya başladı. Program, Türkiye dahil 7 ülkede eş zamanlı yürütülmektedir. Türkiye’de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesinde ve TÜBİTAK‘ın ev sahipliğinde yürütülen programın 2015 yılı proje çağrısına “Enerji Verimliliği”, “Yenilenebilir Enerji”, “Atıktan Enerji Üretimi” ve “Su Verimliliği” olmak üzere dört ayrı kategoride başvuru alındı” diye konuştu.
Prinadan mangal kömürü üretme fikrinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Görgülü, Ülkemizdeki mangal kömürü piyasası ihtiyacının yüzde 7 gibi çok az kısmı yerli kaynaklardan sağlanırken, yüzde 93’lük kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Aydın’da her yıl zeytinyağı üretimi sonucu 120 bin ton’dan fazla prina elde edilmektedir. Dünya Üçüncüsü girişimcilerimiz, finansmanlarının sınırlı olması nedeniyle, kurmayı planladıkları tesiste ilk etapta yılda Bin 200 ton prinayı işleyerek mangal kömürü üretecek. Prinadan elde edilen mangal kömürü kokusuz ve diğer mangal kömürlerine göre yanma süresi çok uzun, kül oranı çok düşük (yüzde 11), ısı kalorisi çok yüksek (5 bin 500 kcal). Aydın’da ticari olarak yeterince değerlendirilemeyen pirinanın büyük bir kısmı yakıt olarak kullanılırken, bir kısmı da alıcı ortamlara verilmekte, boş arazilere dökülmektedir. Bu durum çevre sorunu da oluşturmaktadır. Girişimlerimiz prinadan mangal kömürü ile birlikte, Türkiye için çok önemli olan ve cari açık yaratan aktif karbon ile şu anda ismini gizli tutmak zorunda olduğumuz kimyasal bir ürün daha elde edecek. Aktif karbon ihtiyacımızın yüzde 6 gibi çok az kısmı yerli kaynaklardan sağlanırken, yüzde 94’lük kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Aktif karbonun kullanım alanlarından en önemlisi ve stratejik olanı, savunma sanayisinde kullanılmasıdır. Aktif karbon gaz maskelerinde kullanılarak zehirli gazlardan korunma sağladığı gibi nükleer, biyolojik ve kimyasal elbiselerin üretiminde kullanılarak savaş durumunda askerlerimizin korunması sağlanabilecektir. Bu nedenle, değerli girişimcilerimizin geliştirdiği proje Aydın için çok önemli. Görgülü, inovasyon alanında bir ilke imza atarak Türkiye’ye Dünya Üçüncülüğünü getiren girişimcilerimiz, elde ettikleri başarıları 2016 yılının Ocak ayında Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla düzenlenecek ödül programında, Sayın Başbakanımızın elinden alacakları ödülle taçlanacak. Burada çok önemli bir hususun altını ayrıca çizmek istiyorum. GEKA Aydın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Armağan Aydın ile beraber, 6 aydır girişimcilerimizle birlikteyiz. Girişimcilerimizin yaşadıkları çeşitli sorunlara yakından şahit olduk. Girişimcilerimiz, Sayın Valimiz Erol Ayyıldız’ın himayelerinde Türkiye seçmelerine ve Amerika’da Silikon Vadisi’ndeki yarışmaya katıldı. Amerika’daki yarışmaya katılım için uçak biletlerini TÜBİTAK sağladı. Bunun dışında ihtiyaç hasıl olan konularda Sayın Valimiz Erol Ayyıldız’ın himayeleri olmasaydı, girişimcilerimiz Amerika’daki yarışmaya katılmakta belki zorlanabilirlerdi. Hangi alanda olsun, uluslar arası bir yarışmada; Ülkemizin başarılar kazanması, iyi dereceler elde etmesi hepimizin ortak sevinci ve gururudur. Bilim ve teknoloji alanında elde ettiğimiz başarılarda da, en az futbol müsabakalarından elde ettiğimiz başarılar kadar sevinç seslerimizin yüksek çıkmasını, sahiplenme duygumuzun yüksek olmasını arzu ediyorum” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!