ZEMİNİMİZ SAĞLAMMIŞ

Güncelleme Tarihi:

ZEMİNİMİZ SAĞLAMMIŞ
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2023 09:51

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, “Konyaaltı, Kepez, Döşemealtı, Muratpaşa ilçeleri bu ana kayanın üzerinde. Onun için Antalya kent merkezi zemin anlamında çok şanslı diyebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

JEOLOJİ Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, kent zeminine ilişkin açıklamalarda bulundu. Antalya kent merkezinin doğuda Aksu, batıda Boğaçay, kuzeyde Döşemealtı’nın üstünden güneye deniz içine kadar olan alanda büyük bir traverten bloğunun içinde bulunduğunu ifade eden Çeltik, “Konyaaltı, Kepez, Döşemealtı, Muratpaşa ilçeleri bu ana kayanın üzerinde. Onun için Antalya kent merkezi zemin anlamında çok şanslı diyebiliriz” dedi.

GEVŞEK ALANLARA DİKKAT
Merkez ilçeler genel olarak güvenli olsa da ilçelerde yer yer sıvılaşma özelliği yüksek, gevşek zeminler bulunduğuna da işaret eden Çeltik, şöyle konuştu:
“Biz temelin 4 ayağının da aynı zemine oturmasını istiyoruz. Antalya’da yer yer kısa zamanda değişiklikler olduğu için zayıf zemin ve sert zemine oturan temeller var. Bu, ciddi bir problem. Her ilçenin güvenli ve güvensiz alanları var. Örneğin Konyaaltı ilçesinin Uncalı taraflarında problem yok ama Liman ve Hurma mahalleleri problemli. Demre de öyle. Aksu’nun bir kısmı kaya bloğunun üzerinde. Kıyılara gidildikçe problem artıyor.”

Haberin Devamı

ALTINTAŞ’A DİKKAT
“Son yıllarda imara açılan Altıntaş’ta çok çalıştık. Altıntaş’ta çok riskli zeminler var ve sürprizlerle dolu. Çok fazla gevşek zemin var. Altıntaş’ta yüksek katlı ve taban alanı büyük binalarda farklı zeminler olabiliyor. Burada bina zemin ilişkisinin çok doğru oturtulması, ciddi etütler ve denetimler yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

KIRCAMİ ZEMİN ANLAMINDA ŞANSLI
İmara açılması için çalışmaları hızla devam eden Kırcami bölgesi zemini hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bayram Ali Çeltik, söz konusu bölgenin büyük bir kaya bloğu üzerinde olduğunu ve zeminin çok güçlü olduğunu söyledi. Çeltik, “Kırcami yerleşim yeri açısından çok şanslı diyebiliriz. Kırcami’nin zemini bizim traverten dediğimiz kaya bloğunun üzerinde. Üzeri birkaç metre toprak olabilir ama altı kaya“ dedi.
Çeltik, Kırcami bölgesinin zeminin sağlam olduğunu fakat imar planı hazırlanırken bölgenin su kaynakları ile bitki örtüsünün gözardı edildiğini, bu nedenle imar planının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini de vurguladı.

Haberin Devamı

JEOLOJİ MÜHENDİSİ İSTİHDAMI
Jeoloji mühendislerinin yapı denetiminin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Çeltik, belediyelerde jeoloji mühendisinin istihdam edilmesinin bir zorunluluk olduğunu söyledi. Çeltik, “Yerel yönetimlerin bünyesinde sürekli çalıştırılan jeoloji mühendisleri yok. Bu da başka bir ayıp. Zemin ve temel etütleriyle birlikte mutlaka yapının ilk aşamasından son aşamasına kadar sürecin içinde var olması gereken bir meslek grubu” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!