‘YAPAY ZEKÂYLA’ SANAL ÜNİVERSİTE

Güncelleme Tarihi:

‘YAPAY ZEKÂYLA’ SANAL ÜNİVERSİTE
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2020 09:29

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan, pandemi ile birlikte başlayan uzaktan eğitim sisteminin üniversitede nasıl uygulandığını Hürriyet’e anlattı. Turhan, “Yeni tip yazılımlarla yapay zekâyı en iyi şekilde kullanıp sanal bir üniversite oluşturduk” dedi.

Haberin Devamı

KORONAVİRÜS salgını özellikle eğitim alanında köklü değişikliklere neden oldu. Yüz yüze eğitime ara verilmesi yeni sistemlerin geliştirilme sürecini hızlandırdı. Bu süreçte Türkiye’ye örnek çalışmalar yürüten Akdeniz Üniversitesi, geliştirdiği özel yazılımlarla yapay zekâyı kullanıp eğitim ve sınav sistemini bambaşka bir boyuta taşıdı.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDUK
Akdeniz Üniversitesi’nde kullanılan uzaktan eğitim ve sınav sisteminin de geliştiricisi olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan, yazılım geliştirme ve uygulama sürecinin tüm detaylarını Hürriyet’e anlattı. 3 yıl önce başlayan çalışmaların geliştirilerek bugünkü haline geldiğini vurgulayan Turhan, şu anda başka üniversitelerin Akdeniz’i örnek aldığını söyledi.

PANDEMİ SONRASI MODÜL EKLENDİ
Üniversite bünyesinde bulanan 3 ayrı sistemden birinin Akademik Sınav Otomasyon Sistemi (ASOS) olduğunu kaydeden Turhan, “Biz çalışmalara 3 yıl önce başlamıştık. Biz bunu pandemi sürecini öngörerek değil, kaliteli bir sınav sistemi oluşturmak adına hazırladık. Yazılım 2019 eylül ayında bitti. Sınav sisteminden büyük fayda sağladık. 2020 mart ayında pandemi patlayınca o dönemin rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, sınav sistemine uzaktan eğitim modülü eklememi istedi” dedi.

Haberin Devamı

İLK SİSTEM YETERSİZDİ
Taleple birlikte hemen harekete geçtiğini kaydeden Turhan, “15 Haziran tarihinde mevcut sistemi uzaktan eğitime uygun hale getirdik. Tabii bu sistem hazırlanana kadar bir anket yazılımı üzerinden sınavlar yapıldı. Ama bu sistemde güvenlik sıfır olduğundan sınıf geçme ortalaması 70-75’lerden 99’lara fırladı. Sonra yeni sistemi devreye soktuk. Sistem sadece Akdeniz tarafından değil, birçok üniversite tarafından beğenildi” diye konuştu.

TEK AMACIM PRESTİJ
Başka üniversitelerden gelen inceleme ve temin taleplerini rektörlük yönetimi ile paylaştığını kaydeden Turhan, şöyle devam etti: “Öğretim üyesi kimliğimle bu talepleri paylaştım. Yönetim bunun üniversitemize prestij kazandıracağını vurguladı. Hatta TEKNOKENT bünyesinde şirket kurulması ve bu yazılımın bir ticari ürün haline gelmesinin uygun olacağını kararlaştırdık. Açıkçası geliştirdiğim bir yazılımın başka üniversiteler tarafından talep edilmesi beni de gururlandırdı.”

Haberin Devamı

SONSUZA KADAR BEDELSİZ
“Tabii yazılımın Akdeniz Üniversitesi tarafından sonsuza kadar bedelsiz kullanılması ile ilgili karar alındı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yazılımı yüksek teknoloji ürünü olarak kabul etti. Yeni Rektörümüz Prof. Dr. Özlenen Özkan da sistemin kullanılmasına devam edilmesi kararını verdi. Bu kararla birlikte yazılım geliştirilerek uzaktan eğitim sistemine ciddi katkılar sunuldu. Şu anda yapay zekânın tüm imkanlarını kullanan sanal bir üniversite kurmuş durumdayız.”

UZAKTAN SINAVA DEVAM
“Canlı dersler, üst düzey güvenlikli sınavlar gerçekleştiriyoruz. Öğrencilerimiz cep telefonundan bile derslere bağlanıyor. Hatta dersler sisteme kayıt yapılıyor ve öğrenci istediği zaman bu dersleri istediği kadar izleyebiliyor. Sınav güvenliği en üst noktada. Hangi öğrenci hangi soruda ne kadar zaman geçirmiş? En fazla hata hangi soruda yapılmış? Bu verilerin hepsi otomatik olarak toplanıyor. Öğrenci sınavı bitirir bitirmez aldığı not cep telefonuna mesaj olarak atılıyor. Sistem o kadar iyi ki biz yüz yüze eğitime geçtiğimizde daha dijital sınav yapmayı planlıyoruz. Bu yöntem iş gücü kaybını en aza indirecek.”

YÜK BİR ANDA ARTTI

Haberin Devamı

Uzaktan eğitim ve sınav sisteminde yaşanan aksaklıklarla ilgili de konuşan Turhan, “Sistemi geniş kapsamlı olarak kullanmaya başladıktan sonra birtakım aksaklıklar elbette yaşandı. Çünkü bir anda 60-70 bin kişilik bir yoğunlukla karşılaştık. Veri girişleri üst noktaya çıktı. Açıkçası ilk zamanlar internet ve bilgisayar ağımız da yetersizdi. Bu konularda önlem alınca sistem normale döndü. Şu anda güvenliği ve verimi üst noktada olan sistemlerle uzaktan eğitimi başarıyla yürütüyoruz.

BAKMADAN GEÇME!