YAMANSAZ DAVASI

Güncelleme Tarihi:

YAMANSAZ DAVASI
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2021 08:49

‘Kesin korunacak hassas alan’ ilan edilen Yamansaz’la ilgili kararının koruma bölgesini daralttığı gerekçesiyle Danıştay’a ve Antalya 5. İdare Mahkemesi’ne iptal davası açıldı.

Haberin Devamı

MİMARLAR Odası Antalya Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası ve Antalya Barosu, doğal sit bölgesi olan Yamansaz kuş cennetinin koruma alanı ve statüsünde değişiklik içeren kararın iptali için Danıştay’a başvurdu. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edilen Yamansaz’da koruma kapsamındaki bölgenin daraltılmasına ortak başvuruyla itiraz edildi. Bu kararın dayanağı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayıyla yapılmış tescilin kaldırılması için de Antalya 5. İdare Mahkemesi’ne gidildi.

KORUMA SINIRLARI DARALTILDI

Muratpaşa ilçesinde 1990’lı yılların başında 1’inci derece doğal sit alanı ilan edilen Yamansaz sazlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 9 Mart tarihli onayı ile ‘nitelikli doğal koruma alanı’ olarak tescil edildi. Statü değişikliği anlamına gelen bu tescil, 7 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayınlanan ve Yamansaz’ı ‘kesin korunacak hassas alana’ çeviren karara altlık oluşturdu. Değişiklikle birlikte korunacak alan sınırları daraltıldı.

HUKUKİ DÜZENLEMEYE AYKIRI

Haberin Devamı

Özellikle son 30 yıldır yoğun bir şekilde kaçak yapılaşma kurbanı olan Yamansaz sulak alanının mevzuat yetersizliğinden dolayı etkin bir şekilde korunamadığını gündeme getiren Antalya Kent Konseyi, bölgeyle ilgili raporunda koruma alanının daraltılmasına da değindi. Raporda, “Kararda ‘nitelikli doğal koruma alanı’ olarak gösterilen alanın bir kısmı geçmişte botanik bahçe olarak tanımlanan ve kaçak yapılaşmaların yoğunlaştığı bölgedir. Şimdi ilan edilen kesin korunacak hassas alan sınırının bu kaçak yapıları korumak üzere belirlenmesi doğal yapıya, hukuksal düzenlemelere aykırıdır” ifadeleri yer almıştı.

KAÇAK YAPILARA DOLAYLI AF

Kararname ile yapılan sınır ve tanım değişikliği sonrasında sulak alan yüzölçümünde bir küçülme ortaya çıktığı belirtilen raporda, “Ayrıca, sit alanı statüsündeki sulak alan üzerine yapılan kaçak yapılar için dolaylı af uygulandı. Bu kaçak yapıların ortadan kaldırılması, sulak alanın bu bölümlerinin eski haline dönüştürülmesi beklenirken, bu suçu işleyenler ceza görmek bir yana, adeta ödüllendirildi” denilmişti. Kent Konseyi koruma alanı sınırlarının yeniden belirlenmesi çağrısı yapmış ve hukuki süreçlerin işletileceğini duyurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!