VALİ TALİMAT VERDİ ASANSÖR EKLENDİ

Güncelleme Tarihi:

VALİ TALİMAT VERDİ ASANSÖR EKLENDİ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2022 09:39

Akseki’nin tarihi yapılarıyla ünlü Sarı Şeyh Hüseyin Efendi Sokak’ta oturan 82 yaşındaki Hüseyin Cahit Girgin’in kullandığı engelli asansörü Antalya Valisi Ersin Yazıcı’nın talimatıyla bölgede yapılacak projeye eklenecek.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın Akseki ilçesindeki Cevizli Mahallesi’ndeki Sarı Şeyh Hüseyin Efendi Sokak ve Suluyer Sokak’ta tarihi doku korunarak yapılacak yol düzenleme çalışmalarında, bölgede yaşayan 82 yaşında engelli bir vatandaş için daha önce derme çatma yapılmış olan asansörün de projeye eklenip yenilenmesine karar verildi. Antalya Valiliği ve Akseki Belediyesi’nin birlikte yürüttüğü Sarı Şeyh Hüseyin Efendi Sokak Çevre ve Sokak Düzenleme Projesi kapsamında yapılacak çalışmaları yerinde inceleyen Antalya Valisi Ersin Yazıcı, engelli Hüseyin Cahit Girgin’in evinden dışarı çıkarken kullandığı asansörün yeni projede olmadığını fark ederek asansörün tarihi sokağa uygun olarak yenilenmesini istedi.

TARİHİ DOKUYA UYGUN OLACAK
Antalya’nın Akseki ilçesinin Cevizli Mahallesi’nde planlanan proje kapsamında tarihi yol ve güzergâh çalışmalarının önümüzdeki günlerde başlayacağını duyuran Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Müdürü Cemil Karabayram, şunları söyledi: “Proje kapsamında tarihi yolun geçtiği hat üzerinde sokak sağlıklılaştırma çalışmaları yapılacak. Bu kapsamda tescilli taşınmaz olan 30’a yakın taşınmazın dış cephelerinde iyileştirme ve koruma faaliyetleri gerçekleştirilecek. Ayrıca trafo gibi çevreye aykırılık teşkil eden sistemler de doku ile uyumlu hale getirilecek. Antalya Koruma Bölge Kurulu onaylı proje kapsamındaki korumacı değişikliklerle ilgili bilgi verdiğimiz Valimiz Ersin Yazıcı, alan incelemeleri sırasında engelli bir vatandaşımızın kendi imkanlarıyla ana yola inen bir asansör yaptırdığı gördü. Bu asansörün yeni projede neden olmadığını sordu. Vatandaşın mağduriyet yaşamaması için bu engelli asansörünün tarihi dokuya uygun olarak yenilenerek projeye eklenmesi ve yerinin korunması talimatını verdi.”

Haberin Devamı

ZİYARETÇİLER DÜŞÜNÜLDÜ
ANTALYA Valisi Ersin Yazıcı’nın talimatı ile bölgedeki engelli asansörünün yeniden yapılmak üzere projeye eklendiğini belirten Cemil Karabayram, “Biz burada sadece sokak yenileme çalışmaları yapmıyoruz. Aynı zamanda tüm dokuları bütüncül olarak geleceğe taşımaya çalışıyoruz. İnsanların yaşamlarına dokunan, bölgede yaşayan herkesin ve yerli, yabancı ziyaretçilerin düşünüldüğü, herkesin gezip görmesine imkân sağlayan mekanlar oluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Cevizli Köyü’nde düzenleme çalışmaları önümüzdeki günlerde başlayacak. Vatandaşımızın kendi bütçesiyle yapmış olduğu asansörü kaldırmayıp daha modern bir şekilde hizmet edebilecek bir yapıya dönüştürerek oraya yerleştireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

TARİHİ YOL YENİLENİYOR
Karabayram, proje kapsamında yapılacak çalışmalarla ilgili de bilgi verdi: “İmar Planı’nda yaya yolu üzerindeki park adası korunacak. Türbe Sokak ile Sarı Şeyh Hüseyin Efendi Sokak’ı ve Sarı Şeyh Hüseyin Efendi Sokak ile Suluyer Sokak’ı birbirine bağlayan beton merdivenler taş ile kaplandı. Demir korkuluklar sökülerek yerine ferforje korkuluk önerildi. Sakar sıvalı taş duvar üzerindeki kireç badananın ve boyanın temizlenmesi, duvar ve sıvaların bütünlenmesi, ahşap kapı ve pencerenin onarılması, cumba ahşaplarının onarılması, ahşap çatıların yenilenmesi, saçak altı kaplama ve alın tahtalarının onarılması planlanıyor.”

‘BABAMI YAŞAMA BAĞLIYOR’
Engelli asansörünü kullanan Hüseyin Cahit Girgin’in oğlu Süleyman Girgin, Cevizli Mahallesi’ne asansörün yapılma hikayesini şöyle anlattı: “Babam 82 yaşında. Yaşlılıkla birlikte belinde oluşan rahatsızlık nedeniyle yürüyemiyor. Onun için engelli asansörünü 5-6 yıl önce ben yaptırmıştım. Elektrikli tekerlekli sandalyesi var. Bulunduğumuz yer düz bir arazi olmadığı için onunla sokağa çıkıp eve geri dönebilmesi için böyle bir düzeneğe ihtiyaç vardı. Onunla üstteki yola çıkıyordu, oradan elektrikli aracıyla eve kadar gidiyor. Bu asansör onu yaşama bağlıyor. Bölgede restorasyona karar verildikten sonra hazırlanan yeni projeye asansörü n de dahil edilmesine çok sevindik. Vali Bey’e çok teşekkür ederiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!