Vali Karaloğlu: YİKOB vasıtasıyla taşrada hizmetler yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Vali Karaloğlu: YİKOB vasıtasıyla taşrada hizmetler yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2016 12:21

 Vali Karaloğlu: YİKOB vasıtasıyla taşrada hizmetler yapılacak

Haberin Devamı

 

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Valisi Münir Karaloğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının taşrada yapması gereken görevleri yerine getirmediği durumda valilerin Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları (YİKOB) aracılığıyla o hizmeti yapacağını, hizmetin bedelini ise o kamu kurumuna ödettireceğini söyledi.

Türkiye İl Genel Meclisi Üyeleri Derneği'nin Kundu'daki eğitim semineri Kremlin Palace Otel'de başladı. Seminerin açılışına katılan Vali Münir Karaloğlu, aynı alanda aynı görevi yapan iki mahalli idare olmasının sorunlar yarattığını ifade etti. Sorunun çözümü için yasayla il özel idarelerinin kaldırıldığını belirten Karaloğlu, özel idarelerin kaldırılmasıyla büyük boşluk doğduğunu söyledi. Türkiye'nin üniter devlet yapısı olduğunu hatırlatan Karaloğlu, merkezi hükümetin taşraları idare edebilmesi için enstrümanlara ihtiyacı olduğunu belirtti. Karaloğlu, “Taşralarda işler iyi gitmezse merkezi hükümetin müdahale etmesi gerekiyordu. İl özel idare bu eksikliği gideriyordu aslında" dedi.

İKİLİ YAPI DOĞRU DEĞİL

Bu boşluk dolayısıyla vatandaşın cezalandırılmasına varıncaya kadar sorunlar çıktığını anlatan Vali Karaloğlu, bu boşlukların doldurulması için YİKOB'a tüzel kişilik verildiğini anlattı. YİKOB'ların özel idarelerden daha yetkili hale geldiğini ifade eden Karaloğlu, şöyle devam etti:

“Kamu kurum ve kuruluşları yapması gereken görevleri yerine getirmezse YİKOB üzerinden vali o hizmeti yapacak. 2017 başı itibariyle uygulama yönetmenliklerinin çıkmasıyla YİKOB daha da güçlenecek. 30 büyükşehir dışında özel idareler devam ediyor ve önemli görevleri var. Türkiye'nin gittiği yönü görmek lazım. Belki kalan özel idarelerle ilgili tartışmalar olacaktır. Onu da doğru tartışmak gerekiyor. Şu anda Türkiye'de ikili yapının olması çok doğru değil, bazı illerde özel idare var, bazılarında yok."

MENDERES TÜREL

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türk idari sisteminin modernizasyonu, demokrasi ve kalkınma mücadelesinin başarısı için belediyeler ve il özel idaresi ile ilgili reformların devam etmek zorunda olduğunu söyledi. 5302 sayılı kanun ile il genel meclisi özerk ve yetkili bir organ haline getirildiğini ifade eden Türel, ancak özel idare, belediyeler ve bakanlıklar arasındaki yetki dağılımının halen verimli olmadığını kaydetti.

ÖZEL İDARELERİN HİZMET SAHASI

Bakanlıkların il teşkilatlarının özel idare bünyesinde toplanmasının sonuca bağlanmadığını aktaran Türel,“Kanuna baktığımızda, özel idare görev ve hizmet sahası kapsamına girmeyen konu yoktur. Altyapı ve çevreden, tarım, spor, turizm, sanat, okul yapımına, sosyal yardıma kadar her konu bulunmaktadır. 2008'deki kanun değişikliğiyle bakanlıkların bazı yatırımları özel idarelere devrine de imkan verilmiştir" dedi.

DEVEDE KULAK

Belediyelerin gelirlerinde artış sağlandığını ifade eden Türel, fakat hizmet ihtiyacının gelirlerden çok daha büyük olduğunu söyledi. Belediyelerin ve özel idarelerin kendi öz gelirleri ve gelir yaratma kapasitelerinin halen çok düşük olduğunu belirten Türel, şöyle konuştu:

“2015'de 80 milyar TL'ye yaklaşan belediye bütçe geliri büyük çapta merkezi idare vergi payıdır. Aynısı 8 milyarlık özel idareler bütçe geliri için de geçerlidir. Koskoca Türkiye'de belediyelerin bina, arsa vergisi 6 milyardır. Özel idarelerde 8 milyar bütçe geliri içinde kendi öz gelirleri devede kulaktır. Mahalli idarelerimizin gelirlerinin milli gelire oranı yüzde 4'lere çıkarıldı. Bunun idari sistemi farklı olan ABD veya bazı Avrupa ülkeleri gibi yüzde 15'e yakın olmasını bekleyemeyiz, fakat yüzde 6-7 gibi bir seviyeye çıkması gereklidir."

Programa katılmak için Antalya'ya gelen Milli Savunma eski Bakanı Vecdi Gönül, baldızının hayatını kaybetmesi nedeniyle Erzincan'a döndü.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!