TURUNÇ REÇELİNE ‘VIP’ TANITIM

Güncelleme Tarihi:

TURUNÇ REÇELİNE ‘VIP’ TANITIM
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2019 10:42

Antalya ile özdeşleşen yöresel lezzetlerin havalimanı ve uçaklarda tanıtılması için ilk adım atıldı. Proje kapsamında Fraport TAV Antalya Havalimanı VIP ve CIP bölümünde turunç reçeli ikram edilecek.

Haberin Devamı

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB), YÖREX ile başlattığı yöresel ürün hareketini bir adım daha öteye taşıyor. Antalya’ya özgü tatların uluslararası düzeyde tanıtılmasını sağlayarak kent ekonomisinin gelişimine katkı sunulmasını amaçlayan projede ilk somut adımın atıldığını açıklayan ATB Meclis üyesi ve 7. Meslek Komitesi Başkanı Necmi Alpagot, Antalya’ya özgü turunç reçelinin Fraport TAV Antalya Havalimanı VİP ve CIP bölümünde ücretsiz olarak dağıtılacağını vurguladı.

TURUNÇ REÇELİNE ‘VIP’ TANITIM

BAKA’YA BAŞVURULACAK
Fraport TAV’ın Genel Müdürü Deniz Varol ile özel bir görüşme yapıldığını belirten Alpagot, “Turunç reçelimizi ilk olarak VIP ve CIP bölümlerinde misafirlerimize tattıracağız. Havalimanı girişinde stant kurup yöresel ürünlerin Antalya’ya gelen tüm misafirlerimize dağıtılması konusunda ise çalışmalarımız devam ediyor. Havalimanı yetkililerinin projeye yaklaşımı gayet olumlu. Uçaklar için de yapılacak tanıtım faaliyetlerini de ayrıca görüşeceğiz. Ürünlerin dağıtımının sürekliliğini sağlamak için maliyeti karşılayacak ortak bir fon oluşturulabilir. Bunun için Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’ndan (BAKA) destek alabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

TURUNÇ REÇELİNE ‘VIP’ TANITIM

ÇALIŞMALAR FAYDALI AMA YETMEZ
Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, bu tür tanıtım çalışmalarının faydalı olduğunu, ancak bu tür çalışmaların ideal bir coğrafi sistem olmadan yapılmasının yeterli olmadığını söyledi. Tekelioğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Esas olan Türkiye’ye ideal bir coğrafi işaretler sisteminin kazandırılmasıdır. Bunun da yolu sadece tescil değil, yönetişim ve denetimin de gerçekleştirilmesidir. Yönetişim yok, denetim yok.”

TESCİL SÜRECİ KONTROL EDİLMELİ
“2017 ve 2018 yıllarında verilen tescil sayıları baş döndürücü bir şekilde arttı. 2017 yılı tescil sayısı Türk Patent ve Marka Kurumu’nca o yıl verileceği vaat edilen 100 tescili de aşarak 111 oldu. Aynı yıl 28 ülkeli Avrupa Birliği’nde gerçekleştirilen tescil sayısı 35. Son derece tehlikeli gidişler var. Şimdi 35 ürün için AB ile müzakereler var. AB’den tescil aldıktan sonra senin ürününün fiyatı artmıyorsa bunun anlamı yok. Bu da yönetişim ve denetimle olacak. Örneğin Malatya kayısısı AB’den tescil aldı ama sonra fiyatı düştü. Nedeni yöneşimimiz yok.”

Haberin Devamı

YÖRESEL ÜRÜNE DEVLET SAHİP ÇIKMALI

Yöresel ürünlerin tescillenme aşamasına vurgu yapan Prof. Dr. Tekelioğlu, “Çok sayıda tescil veriliyor ama insanlar coğrafi işareti tanımıyor. Devletin bunun için kamu spotu yapması, vatandaşı bilinçlendirilmesi lazım. Devletin tüketiciye ‘coğrafi işaret logolu aldığın ürün özel bir üründür, belirli kriterlere göre üretilmiştir. Arkasında devlet olarak ben varım’ demesi gerekir” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!