TOPLU ULAŞIMA ‘KLİMA’ AYARI

Güncelleme Tarihi:

TOPLU ULAŞIMA ‘KLİMA’ AYARI
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2020 09:21

Koronavirüs salgını sürecinde Antalya toplu ulaşımına yönelik alınan radikal önlemler normalleşme kararları ile birlikte adım adım esnetiliyor.

Haberin Devamı

ANTALYA Valiliği Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan son kararlarla pandemi tedbirleri kontrollü şekilde esnetilirken, otobüs, minibüs, raylı sistem, tramvay gibi toplu taşıma araçlarında da normalleşme süreci başladı. Koltuk kullanımında tam kapasite, ayakta yolcu alımında ise yüzde 50 kuralına uygun çalıştırılacak toplu ulaşım araçlarında nisan ayında 40 bin seviyesine düşen yolcu sayısı haziran ayında 90 bine yükseldi.

320 OTOBÜS TRAFİKTE
Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Mustafa Nurettin Tonguç, pandemi günlerine oranla şu anda ulaşımdaki araç sayısının iki katına çıkarıldığını belirterek, 160’ı belediyenin ve 160’ı da esnafın olmak üzere toplam 320 aracın faaliyette olduğunu söyledi. Tonguç, “Pandemi sürecinden önceki aylarda 600 araçla 370 bin biniş sayısına ulaşılıyordu. Hat sayılarına her hafta ilaveler yaparak ve periyotları sıklaştırarak adım adım normale dönüyoruz. Yolcu yoğunluğunda artış başladı. Biniş sayıları 40 binden yaklaşık 90 bine yükseldi” dedi.

Haberin Devamı

KAPASİTE 60 KİŞİYE ÇIKTI
Toplu ulaşımda kapasite kullanımı konusunda her ilin şartlarına göre kararlar alındığını vurgulayan Tonguç, bu hafta uygulamaya alınan kuralları şöyle aktardı: “Tüm toplu taşıma araçlarında koltuk sayısının tamamı kullanılabilecek. Sadece yüz yüze dörtlü koltukların birbirine çapraz olan ikisi kullanılabilecek. Ayakta yolcu alımı yüzde 50 kuralına uygun yapılacak. Kent merkezi ve ilçeler arasında ulaşım sağlanan 14 kişilik araçların hacmi sosyal mesafeyle ayakta yolcuya uygun olmadığı için, o araçların sürücüleri ayakta yolcu almayacak. Şehir içi toplu ulaşımda kullanılan 100 toplu ulaşım araçları pandemi sürecinde 49 kişi kapasiteyle çalıştırılmıştı. Alınan son kararlarla bu araçlarda kullanılacak kapasite 60 kişiye çıkarıldı. Kurallara uyulmadığı tespit edildiğinde ceza yazılacak.”

KLİMALARA 26 DERECE KURALI
Türkiye genelinde toplu ulaşım araçlarında klima kullanılmaması kararı alınsa da yaz aylarında rekor seviyede sıcakların yaşandığı Antalya için bu kuralın esnetildiğini açıklayan Tonguç, şu bilgileri verdi: “Kent genelinde sıcaklığın yükseldiği dönemlerde klimaların birinci fazda çalıştırılması ve camların açık tutulması kararı alındı. Ancak hava sıcaklığı 26 dereceyi geçene kadar klima açılmayacak. Toplu ulaşım araçlarında maske takılması hala zorunlu. Binen yolcular için el dezenfeksiyon ünitesi ve ihtiyaç halinde ücretsiz maske dağıtımı devam ediyor. Seferden dönen araçlar depolama alanlarına her girişte dezenfeksiyondan geçiriliyor.”

Haberin Devamı

1 GÜN ÇALIŞIP 2 GÜN İZNE DEVAM
Toplu ulaşım esnafı arasında ‘1 gün çalışma 2 gün izin’ uygulamasının hala devam ettiğini vurgulayan Antalya Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan, yolcu sayılarındaki artış salgının etkilerinin bir miktar azaldığını gösterse de hala taşınan yolcu sayısının 280 bin civarında eksik olduğunu belirtti. Arslan, şöyle konuştu: “Son genelgeyle birlikte vatandaşlarımız artık araçların tam kapasiteyle çalıştığı gibi yanlış bir algıya kapılmasın. Toplu ulaşım hizmetindeki şoförlerimiz araçlara yüzde 60 oranında yolcu alabilecekler. Yolcu sayıları pandemi öncesindeki seviyeye yükselmediği için belediyenin ulaşım esnafına kilometre başına 1 lira desteği sürüyor. Ancak kazandığı yakıta giden ulaşım esnafının ayakta kalabilmesi için hem devlete hem de Büyükşehir Belediyesi’ne ek destek taleplerimizi iletiyoruz.”

Haberin Devamı

SERVİSLERDE KONTROLLÜ ESNEME
toplu ulaşım esnafı için alınan tüm kontrollü esneme kararlarının servis esnafı tarafından da uygulamaya konduğunu dile getiren Antalya Servisçiler Odası Başkanı Süleyman Şahin, “Biz de bu sürecin kurallara uygun ilerlemesi için gerekli çalışmaları yaptık. Tüm servislerimiz koltuk sayısı kadar yolcu alarak hizmet verecek. Şu an okullar ve oteller büyük oranda kapalı olduğu için geçen yılın bu döneminde yaşanan yoğunluğa bu yıl ulaşmamız çok zor. Bu aşamada sadece faaliyete geçen işletmelere personel taşıyacağız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!