SÜTTE TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Güncelleme Tarihi:

SÜTTE TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2022 11:17

Süt üretiminde yaşanan hızlı düşüş nedeniyle sanayicinin elindeki sütü stoklamaya başladığını söyleyen Hayvancılık Kooperatifleri Başkanı ve ATB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav, kriz derinleşirse tüketicinin market raflarında süt bulmakta zorlanacağı uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

ARTAN maliyetler karşısında beli bükülen süt üreticilerinin zarar ettikleri için ineklerini bir bir kesime gönderdiklerini söyleyen Hayvancılık Kooperatifleri Başkanı ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav, önlem alınmazsa piyasada süt krizi yaşanacağı uyarısında bulundu. Süt üretiminde son dönemde daha yoğun hissedilen sıkıntılar nedeniyle ortaya çıkan üretim kaybı nedeniyle süt temininde sıkıntıların baş gösterdiğini belirten Simav, “Üreticiler ineklerini kesime gönderiyor. Sanayici bir süredir işleyecek süt bulmakta zorlanıyor. Hatta damızlık hayvan bulmak bile zorlaştı. Şu anda damızlık bir gebe düve alabilmek için 55 - 60 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Hal böyle olunca Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyatın üstünde fiyattan süt stoku başladı. Sanayiciler ihtiyaç anında süt bulamama endişesiyle süt stoklamaya başladı.

Haberin Devamı

KÜÇÜK ÜRETİCİYİ BİTİRİR
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan maliyet sorunlarına çözüm olacak projeler ve teşvik paketleri hazırlamasını beklediklerini dile getiren Simav, şu anda yaşanan sorunların, önlem alınmazsa küçük aile işletmelerini bitirecek bir krize dönüşeceğini belirtti. Türkiye’de süt üretiminin yüzde 75’inin küçük aile işletmeleri tarafından karşıladığının altını çizen Simav, “Küçük üretici çok ihmal edildi. 20 tane hayvanı olan adama bin 200 lira su faturası geliyor. Hayvanların içme suyu maliyeti bile altından kalkılması zor bir maliyet yükü getiriyor. Bu sorununu bile çözemedik. Üretimi teşvik, istikrarlı ve sürdürülebilir bir devlet politikası olmalı.”

SÜT KARABORSAYA DÜŞTÜ
Süt üretimindeki sert düşüş nedeniyle ürünün karaborsaya düştüğünü aktaran Hüseyin Simav, süt üreticilerinin son iki yıldır ısrarla yaptıkları ‘süt krizi’ uyarılarının dikkate alınmadığını anlatan Simav, “Girdi maliyetlerindeki yüksek artışlar, süt üreticilerini bitiriyor. Üreticiler sürülerini kesime gönderip bir bir sektörü bırakıyor. Çocuklarımızı eskiden burada istidam ediyorduk. Şimdi onları da üretimden kaçırdık. Çocuklarımız artık hayvancılık yapmak istemiyor. Bırakan üreticiler de artan damızlık fiyatları nedeniyle bir daha sektöre geri dönemiyor. Sanayici, üreticiye Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği 9,25 TL olan fiyattın üstünde fiyat teklif ederek süt stoklamaya çalışıyor” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!