'Sûfî Yolu Projesi' başladı

Güncelleme Tarihi:

Sûfî Yolu Projesi başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2016 12:23

'Sûfî Yolu Projesi' başladı

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) İlâhiyat Fakültesi ev sahipliğinde, Antalya'nın tarihte yetiştirdiği farklı yüzyıllarda yaşamış sûfî, şâir, âlim ve bilginlere ait mekânları yeniden gün yüzüne çıkarmak amacıyla tasarlanan 'Sûfî Yolu' projesinin ilk toplantısı yapıldı.

Toplantıya, Antalya Milletvekili Atay Uslu, İlâhiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ögke, Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, İlâhiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şeref Göküş, Akdeniz Kültür Eğitim ve İletişim Kulübü (AKİK) Başkanı Abdullah Aykut, üyeler Av. Kadir Sarıcalar, Süleyman Aykut, Dr. Mehmet Karakayalı, Av. Durmuş Ali Ülkü, AÜ Câmii İmam-Hatîbi Mehmet Koşuk, Av. Ertan Kara ile Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü uzmanları katıldı.

Proje kapsamında ilk olarak Sûfî Yolu'nu oluşturan güzergâh; Finike'de Kâfî Baba, Bedir Baba, Eroğlu Nuri Hz., Elmalı'da Abdal Musa Hz., Kınalı Baba, Ahi Baba (Ketenci Ömer Paşa'nın şeyhi), Haydar Baba, Baltası Gedik Mahmud Dede, Vâhib-i Ümmî Hz. ve Sinân-ı Ümmî Hz. olarak belirlendi. Bu güzergâha yeni noktalar da eklenebilecek. Projeyle, bu zâtların türbeleri o dönemdeki türbe mimarisine uygun olarak inşa ve restore edilecek, Eroğlu Nûri Hz.'nin Turunçova Alacadağ'daki türbesine çıkan 12 kilometrelik yol yapılacak.

Sûfî Yolu güzergâhı tabelaları, katalog çalışması, tanıtım yazıları, film çekimleri, hikâye ve roman yarışmaları, beste yarışması düzenlenecek. Bu amaçla öncelikle alan uzmanlarının davet edileceği Sûfî Yolu Arama Konferansı düzenlenecek ve sonraki aşamalarda çeşitli konferanslar, paneller ve periyodik sempozyumlarla farkındalık çalışmaları yürütülecek. Yine proje kapsamında Elmalı'da Vâhib-i Ümmî türbesinin yanında bin kişilik bir Vâhib-i Ümmî Kültür Merkezi'nin inşa edilmesi planlanıyor.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!