STADYUMDA ‘GÜNEŞ’ KRİZİ

Güncelleme Tarihi:

STADYUMDA  ‘GÜNEŞ’ KRİZİ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2020 11:30

Antalya Stadyumu’nun çatısındaki 1,4 megawatt enerji üreten güneş panelleri Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Fraport TAV Antalyaspor Kulübü arasında krize neden oldu.

Haberin Devamı

Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) iş birliğinde inşa edilen 33 bin kişilik seyirci kapasitesine sahip Antalya Stadyumu’nun 16 bin metrekarelik çatısındaki 1,4 megawatt enerji üreten güneş panelleri Bakanlık ile Fraport TAV Antalyaspor Kulübü arasında krize neden oldu.

RAPOR SUNDULAR
Kulüp yönetimi, güneş panelleri nedeniyle güneş ışınlarının futbol sahasındaki çimlere ulaşamadığını bu nedenle çimlerin büyümediğini, bu durumun da hem zeminin bozulmasına hem de kulübe ciddi bir maliyet oluşturduğunu özel bir raporla Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bildirdi.

STADYUMDA  ‘GÜNEŞ’ KRİZİ

YAPARKEN PLANLANMALIYDI
Rapora rağmen yılda yaklaşık 1,4 milyon kWh elektrik üreten panellerin kaldırılmadığını kaydeden Fraport TAV Antalyaspor Başkanı Ali Şafak Öztürk, “Türkiye’nin en iyi uzmanları bizde ama stadın zeminini maalesef istenilen seviyeye getiremiyoruz. Bu şartlarda bunu sağlamak da çok zor gözüküyor. Çünkü stadyumun yapımında bu işin planlanması gerekiyordu” dedi.

Haberin Devamı


STADYUMDA  ‘GÜNEŞ’ KRİZİ

PANELLER KALKMALI
Zeminin iyi olmasını engelleyen başlıca faktörün güneş enerjisi panelleri olduğunu kaydeden Öztürk, şöyle devam etti: “Stadyum çok güzel ama zemin için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Stadyumun olduğu yön, üstünün kapanma şekli ve solar paneller güneş ışığının çimlere ulaşmasını büyük ölçüde etkiliyor.”

ÇİMLER BÜYÜMÜYOR
“Maalesef bu panelleri şu ana kadar kaldırtamadık. Bu panellerden gelir elde edildiği söyleniyor ama biz de bu panellerin kalkması gerektiğini söylüyoruz. Belki bu paneller başka yere konabilir. Üstelik bize ekstra da maliyet yaratıyor. Güneş çime ulaşmadığı için biz de ekstra aletlerle güneş etkisi yaratmaya çalışıyoruz. Özellikle stadyumun güney kısmına. Ama yine de yetersiz kalıyor ve çimler büyümüyor. Bunun bize çok büyük elektrik maliyeti var. Hava sirkülasyonu da eksik.”

Haberin Devamı

SÖZLEŞME İMZALAMADIK
Panelleri kaldırma yetkisinin Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda olduğunu kaydeden Öztürk, “Panelleri kaldırma yetkisi tamamen bakanlıkta. Biz belirli şartlara göre kiralama sözleşmesi yapıyoruz. Bu konuda rapor sunduk ama solar panellerden gelen gelir ifade edildi. Ama Bakanlığın geliri bize gider oluyor. Biz bu konuda tüm gücümüzle bastırıyoruz. Sözleşme dönemi (Stadyum kiralama sözleşmesi) aslında sezon başında imzalanacaktı ancak imzalayamadık. Sırf bu nedenlerden dolayı. Kafamıza yatmayan kurallar var” dedi.

KÖKLÜ DEĞİŞİM YAPILMAK ZORUNDA
Panellerin kaldırılması ve stadyumun içindeki hava sirkülasyonunu artırmak için ciddi bir ödenek gerekli olduğunu belirten Öztürk, “Havalandırma için tüneller açmak gerekiyor. Çatıdan panellerin kaldırdığınızda bu seferde altındaki malzemenin güneş ışığını geçirir bir malzemeye dönüştürmeniz şart. Ancak bunu yaparsak güneş ışığı çimlere ulaşabiliyor. Biz bunları yapmak isteriz ama durumumuz belli” diye konuştu.

Haberin Devamı

2 SANTRAL FAALİYETTE
Antalya stadının 16 bin metrekarelik çatısının 12 bin metrekarelik kısmında 1,4 megawatt enerji gücü bulunan güneş panelleriyle elektrik üretilerek şehir şebekesine elektrik sağlanıyor. Antalya Stadyumu Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik üretilen tek stat olma özelliğine sahip. Aynı zamanda üretim kapasitesiyle dünyada en fazla enerji üretilen spor tesisi unvanıda bulunan Antalya Stadyumu’nun çatısında 2 santral bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!