SIRADANLIĞIN İÇİNDE BİR ŞEYLER YAPMALI

Güncelleme Tarihi:

SIRADANLIĞIN İÇİNDE BİR ŞEYLER YAPMALI
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2022 09:12

Yersiz Yurtsuz Tiyatro’nun bu sezon sahneye koyduğu ‘Bir Taşın Başında’ adlı oyun izleyiciyle buluşuyor. BAKÜS sahnesinde gösterime giren oyunda, ölümün gerçeğinde hayatın anlamı sorgulanıyor. Oyunda en çok vurgulanan nokta ise; Sıradan hayatları anlamlandırmak için bir şeyler yapılması gerektiği.

Haberin Devamı

“YAPIYOR gibi, yapmıyor gibi yaşayan tek canlı insan. Kendi sıradan yaşamlarımızda bir seçim yapmalıyız.” Bu sözler Yertsiz Yurtsuz Tiyatro Ekibi’nin bu sezon sahnelediği Bir Taşın Başında oyunundan. Antalya’da 6 yıldır küçük mekânlarda yüz yüze tiyatro oyunu sahneleyen ekibin bu sezonki oyunu “Bir Taşın Başında” izleyiciden büyük ilgi görüyor.

SIRADANLIĞIN İÇİNDE BİR ŞEYLER YAPMALI

BAKÜS SAHNESİNDE
Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan BAKÜS sahnesinde gösterime giren oyunu Yersiz Yurtsuz Tiyatro’nun Genel Sanat Yönetmeni Ruteba Doğan yazıp yönetti. Oyunda sanatçı annesini kaybeden bir çevirmen, annenin anıt mezar projesi adı altında mezar taşını yapacak olan bir heykeltraş ve bir denetçi “Bir Taşın Başında” bir araya gelir. Yaşarken hayatta gereken değerin verilmediği bir insanın öldükten sonra yapılacak mezar projesi ile değer veriliyormuş gibi gösterilmesine dikkat çekilen oyunda, “Değersizleştirilenin değeri! Ne kadar seviyorsunuz bunu. Önce değersizleştirin, bitirin, sonra çok yazık oldu diyip değer verin.” repliği anlatılması gerekeni özetliyor.

Haberin Devamı

GELDİ GÖRDÜ GİTTİ
Ölümü anlatarak yaşamı sorgulatan oyunda baştan sona kadar en çok dile getirilen nokta ise, sıradan hayatları anlamlandırmak için bir şeyler yapılması gerektiği. Oyunda üzerinde çalışılan mezar taşında “Geldi. Gördü. Gitti.” yazısı ise insanın yaşamı bir kez daha sorgulamasına neden oluyor.

SIRADANLIĞIN İÇİNDE BİR ŞEYLER YAPMALI

DEĞİŞİM MÜCADELESİ
Pandemi nedeniyle 2 yıl süresince oyun sahneleyemediklerini belirten Ruteba Doğan, 2 yıl sonra izleyici karşısına “Bir Taşın Başında” oyunuyla çıktıklarını söyledi. Doğan, oyunu “Bir Taşın Başında, kendi sıradan yaşamlarında bir seçim yaparak bir şeyleri değiştirebilmenin mücadelesi” diyerek anlatıyor. Oyunun yazımının yaklaşık 2 yıl sürdüğünü dile getiren Doğan, bu konuyu yazma fikrinin nereden geldiğini ise şöyle anlatıyor:
“Gerçekten böyle bir şey olursa ne yapacağımı düşündüm. Şu an hayatta olan birisinin kaybolma ihtimalini düşündüm. Bence geleceği son, böyle olacak. Dolayısıyla oradan yola çıkarak bunun kurgusal süreci oluştu. Ama diğer tarafta tarihsel bir süreci de var” dedi.

Haberin Devamı

BAŞKA BİR ŞEY MÜMKÜN
Oyunda en çok tekrarlanan replik ise sıradan yaşamlarımızı anlamlandırmak adına başka birşey yapmamız gerektiği. Yazım aşamasındaki ana motivasyonunun ölümü anlatarak yaşamı sorgulatmak olduğunu kaydeden Doğan, “O motivasyonla yazdım. Orası benim durduğum yerdi” diye konuştu.

HARİKA OYUNCULUK

Suser Başaran, Abdullah Yıldırım ve Güven Güven’in harika oyunculuğuyla sahneye koyduğu oyunun müzikleri Akça Acun Bilgin ve Jacob LaVallee’ye ait. Oyun süresince viyolonseliyle oyunu anlamlandıran Çağla Bilgin’in performansı ise beğeni topladı. Oyunun sanat danışmanlığını ise Baran Kurtoğlu üstleniyor. Oyun, 10 ve 24 Şubat’ta yeniden BAKÜS Sahnesinde izleyicilerle buluşacak.

BAKMADAN GEÇME!