Serbest Bölge 19 yıl daha ASBAŞ'ın

Güncelleme Tarihi:

Serbest Bölge 19 yıl daha ASBAŞın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2016 13:45

Serbest Bölge 19 yıl daha ASBAŞ'ın

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Serbest Bölge A.Ş.'nin (ASBAŞ) Antalya Serbest Bölge'yi işletme süresi, 19 yıllığına uzatıldı. ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, bundan sonra tüm altyapı yatırımlarını da ASBAŞ'ın yapacağını kaydetti.

Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (KONYSİAD) geleneksel sabah kahvaltısına Antalya Serbest Bölge A.Ş. Genel Müdürü Zeki Gürses konuk oldu. KONYSİAD Başkanı Bora Terzioğlu ve üye işadamlarının katıldığı toplantıda Zeki Gürses, Türkiye'deki serbest bölgeler ve Antalya Serbest Bölge'ye ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanan ve Antalya Serbest Bölge'nin dolan işletme süresinin 19 yıllığına yeniden ASBAŞ'a verildiğini belirten ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, “Yaklaşık 30 yıllık işletme süremiz 30 Ekim'de sona ermişti. 30 Ekim'de serbest bölgemizin işletme süresi 19 yıl daha uzatıldı. Bu kez unvan değişikliğine de gidildi ve sadece işletici değil kurucu da. Serbest bölgedeki su, kanalizasyon, yollar, rıhtım yatırımları gibi tüm yatırımlar devlet eliyle yerine getirilirken, artık önümüzdeki dönemde bütün bu yatırımlar şirketimiz tarafından yapılacak. Yani unvanımız Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşletici olarak ifade edilmeye başlandı" dedi.

EKONOMİ BAKANLIĞI İLE SÖZLEŞME

Bakanlıkla yapılan sözleşme kapsamında bölge işletmesinin 19 yıl daha uzatılmasını çok önemli bir adım olarak değerlendiren Gürses, “Çünkü yaklaşık 2 yıldır serbest bölgenin ihtiyacı olan yatırımları yapamıyorduk. Çünkü bölgemizin özellikle rıhtımda yapması gereken çok ciddi yatırımlar var sektörün ihtiyacı olan yollar, kanalizasyon, kaldırımlar gibi altyapılar devlet eliyle bir anlamda geç yapılıyordu. Artık bundan sonra şirketimiz tarafından yerine getirilecek. Önümüzdeki günlerde Ekonomi Bakanlığı ile işletme sözleşmesini imzalayacağız. Bu konuda sayın valimiz Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel'in çok büyük katkıları oldu" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN İLK SERBEST BÖLGESİ

Dünyada 130'un üzerinde ülkede 1500'ün üzerinde serbest bölge, Türkiye'de ise 18 serbest bölge bulunduğunu belirten Zeki Gürses, Antalya Serbest Bölge'nin Mersin'le beraber 1987'de Türkiye'de kurulan ilk serbest bölge olduğunu söyledi. Serbest bölgelerde üreticilere çok fazla istisna olduğundan bahseden Gürses, Antalya Serbest Bölge'nin çok önemli bir lojistik noktada ve kendine ait limanı olması nedeniyle avantajlı olduğunu kaydetti. Yanı başında özel liman olmasına rağmen serbest bölgenin kendine ait 205 metrelik yükleme boşaltma rıhtımı olduğundan da bahseden Gürses, “Hem de yat sektörüne ayrılmış 250 metre uzunluğunda ayrı bir rıhtım var" dedi.

SERBEST BÖLGENİN BELEDİYESİ GİBİ

ASBAŞ'ın bir nevi Serbest Bölge'nin belediyesi olduğunu dile getiren Zeki Gürses, “Hiçbir bürokratik işleme tabi tutulmadan oradaki yapı işleri ve imar sorunları ASBAŞ ve bölge müdürlüğü tarafından sonuçlandırılmakta. Çok fazla bürokratik işleme tabi tutmadan bütün işlemler yerine getirilmekte. Denize yakın böyle önemli bir noktada açık alan bir yıllık kira bedeli m2'de 2.42 dolar. 10 bin m2 açık alana yatırım yapacaksınız 24 bin 200 dolar. Yüksek sermaye gerektirmeden yatırımcılar süratle yatırımı yapıp ihracat imkanına sahip. Toplam alan 684 bin m2, buradaki yollar ve peyzaj alanları düşüldüğünde net kullanım alanı 450 bin m2. Açık alan kalmadı, yüzde 100 doluluk oranına sahibiz. Ama yatırımcı geldiğinde yer yok değil, kullanılmayan binalarımız mevcut" diye konuştu.

ANTALYA İHRACATININ YÜZDE 32'Sİ

Antalya Serbest Bölge'nin 2016 yılı Ekim ayı sonu itibariyle ticaret hacminin 526 milyon dolar olduğunu belirten Zeki Gürses, “Geçen sene bütünüyle 682 milyon dolardı. Bu yıl sonunda da 680-700 milyon dolarla kapayacağımızı tahmin ediyoruz. Çok fazla artış olmayacağı gibi, bir gerilemede sözkonusu olmayacak. Ekim sonu itibariyle sadece Antalya'nın ihracat rakamı 797 milyon dolar. Antalya-Burdur-Isparta'nın toplamı 1 milyar 119 milyon dolar. Sadece Antalya Serbest Bölge ihracat rakamı 257 milyon dolar. Antalya'nın yüzde 32'si kadar, Burdur-Isparta-Antalya illerinin yüzde 23'ü kadar ihracatı tek başına yapıyor. Sektörel kümelenmenin yarattığı sinerjinin etkisini burada görmekteyiz" dedi.

KADIN İSTİHDAMI VE YAT SEKTÖRÜ

Serbest Bölge'deki 103 firmanın 56'sının yat sektöründe olduğunu anlatan Zeki Gürses, “Bölgemiz kadın istihdamında ciddi bir görev üstleniyor. Yüzde 43 kadın istihdam oranı. Özellikle medikal sektöründe bu oran yüzde 80'lerde. Toplam 4 bin 166 istihdamın 1807'si kadın, 2 bin 359'u erkek. Bu yıl 24 yat üretimi tamamlandı ve satışı gerçekleşti. Satışların tamamı yurtdışına yapıldı. Satışımızın yüzde 52'si AB ülkelerine, ikinci sırada Ortadoğu ülkeleri var. 50 metreye kadar kompozit, üstü ise saç ve çelik tercih ediliyor. Bölgede her türlü tekne üretilebiliyor, katamaran, gulet, kompozit, çelik gövde. Bölge en büyük üretimi yapılan yat 63 metre. Artık dünyada konjonktür değişti ve 60-70-80 metreler konuşulmaya başladı. Bölgemizde bu yönde gelişim var. Artık 75-80 metreye kadar projelerin denize indirilebileceği altyapı yatırımı yapma durumumuz doğdu" dedi.

1990'LARDAKİ STRATEJİK HATA

Bölgenin karadan ve denizden kuşatıldığı için çok fazla büyüme şansı olmadığına da dikkat çeken Zeki Gürses, hedeflerinin mevcut binaları daha verimli kullanmak ve katma değeri yüksek sektörleri artırmak olarak da açıkladı. Gürses, 1990'lı yıllarda yapılan bölge alanının yeniden genişletilmesine yönelik çalışmaları da şöyle anlattı:

“Serbest bölgenin 1986-87 yıllarında Ekonomi Bakanlığı tarafından yer ve sınırı tespit edilip Resmi gazetede yayımlandığında aslında alanı yaklaşık 1 milyon metrekarenin üzerinde. Şu anki Kemer yolunun biraz üzerine ve kadınlar plajına kadar olan alanları kapsıyormuş. Liman yer olarak hiç tartışmasız çok doğru bir lokasyon. Çünkü lojistik serbest bölgeler için çok önemli. Ama ilk kurulduğu yıllarda çok fazla aktif olmayacağı için aradan 4-5 sene geçtikten sonra serbest bölge daraltılmış. En büyük hata orada yapılmış. Yani çok aktif olmayınca o yıllarda sınırları geriye çekilmiş ve orada stratejik bir hata yapılmış. Geldiğimiz noktada yer doğru, açıklanan metrekare alanları da doğru fakat 1990'lı yıllarda sınırların geriye çekilmesi hatalı olmuş. Yeni bir serbest bölge kurulması da çok kolay değil. Biz genişleme çalışmalarıyla ilgili teslim olmuş değiliz, çok ciddi çalışmalarımız var" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!