Serada başladı, dev şirketlerle yarışır hale geldi

Güncelleme Tarihi:

Serada başladı, dev şirketlerle yarışır hale geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2017 16:29

Yerli tohum üretiminde ilklere imza attığı cesur girişimleriyle adından söz ettiren Petektar Tohumculuk'un kurucusu Büşra Yapıcı, Türkiye genelindeki şirketlerle yarışarak ‘Yöresinde Fark Yaratan Kadın’ kategorisinde Türkiye birincisi oldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Garanti Bankası ve Ekonomist dergisi işbirliğiyle bu yıl 11’inci kez gerçekleştirilen Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda Antalya'da faaliyet gösteren Büşra Yapıcı, ‘Türkiye'nin Yöresinde Fark Yaratan Kadını’ oldu. Tohum üretmeye Antalya’nın Topallı Köyü’nde kayınvalidesinin 400 metrekare serasında başlayan tohum ıslahçısı ve ziraat mühendisi Büşra Yapıcı, yabancı sermayeyle ortak proje yürütmeden yüzde yüz yerli üretimde, Türkiye’de bir ilk oldu.

İLK SIRALARA YÜKSELDİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi ve Petektar Tohumculuk’un kurucusu Büşra Yapıcı, 2015 yılında girdiği Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasında ilerleyişini sürdürerek bu yıl ilk sıralara yükselmeyi başardı. 2015 yılında Antalya’nın Kadın Girişimcileri Yarışmasında ‘İşyeri Açarak Üretim ve Ticaret Yapanlar’ kategorisinde ‘Sebze Tohumu’ projesi ile ikincilik kazanan Büşra Yapıcı, ‘ürettiği pembe kokteyl domates’ ile bu yıl Growtech Eurasia’dan ‘Tarım İnovasyon Ödülü’ aldı. Peş peşe gelen ödüllerin Yapıcı, Rus firmaların isteği üzerine raf ömrü uzun, tat aroması istenilen düzeyde mor domates üretmeyi de başardı. Yerli tohumlarla ıslahını yaptığı domatesleri Türk çiftçisine faydalı olabilmek için yüksek olmayan fiyatlarla etiketlendirdi.

Haberin Devamı

Serada başladı, dev şirketlerle yarışır hale geldi

‘BAŞARISIZLIKTAN KORKMAYIN’

Başarısız olmaktan korkmayanların hayallerine ulaştıklarını söyleyen Büşra Yapıcı, küçük bir aile işletmesini büyük bir girişime nasıl dönüştürdüğünü anlattı. Yerli tohum üretmeye karar verip yılmadan tekrar tekrar denediğini söyleyen Yapıcı, “Topallı köyünde 8 yıldır yüzde yüz yerli tohum üretiyoruz. Yerli tohum yok diyenlere ‘Biz varız’ diyoruz. Yaklaşık 10 yıl süren bir AR-GE sürecinden sonra üretime başladık. Yapılmayan bir şeyi yapmayı göze alıp işe koyulmak tamamen cesaret işi. ‘Yapabilir miyim acaba?’ diye sormadım kendime. ‘Yaparım’ dedim, başladım ve yaptım. Bir melez yapıyorsun, olmuyor. Tekrar tekrar deneyince bir gün başarıyorsun ve öğrenmiş oluyorsun” dedi.

Haberin Devamı

GENÇ GİRİŞİMCİLERE TAVSİYE

Tüm sektörler arasında yapılan prestijli bir organizasyondan ödül almanın kendisini çok mutlu ettiğini ifade eden Yapıcı şöyle konuştu: “Garanti Bankası beni aday gösterdi. Modacılarla, büyük fabrikalar ve şirketlerle yarıştım. Rakiplerim çok güçlüyken, Antalya’nın tarım sektörüne ‘Yöresinde fark yaratan kadın’ adıyla ödül getirdiğim için onur duydum. Başarmak isteyen genç girişimciler işe tam anlamıyla girişmeli. Ben bire bir kendim çalıştım işin içinde. İşçiliği de, mühendisliği de kendim yaptım. Sonra zamanla işi büyütünce yanımda çalışmaya başlayanlara da işi kendim öğrettim. Kadınlar için zor olduğu söylense de; bu iş titiz çalışma ve ayrıntılara dikkat gerektirdiği kadınlar daha başarılı oluyor.”

Haberin Devamı

‘GENÇLERİ CESARETLENDİRDİ’

TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Kocaoğlu, “Tohum ıslahı ve yerli tohumda ses getiren çalışmaları olan Büşra Büşra Yapıcı’nın art arda elde ettiği başarılardan sonra kadın girişimciliği adına Antalya’ya ödül getirmesi, bizi ve tüm üyelerimizi gururlandırdı. Bu yolculuğa çıkmak isteyen tüm kadın girişimcileri cesaretlendirdi. Tüm iş insanlarına, fikirlerini hayata geçirmelerini ve girişim yapmak üzere adım atmalarını öneriyoruz. Kararlı bir çaba, başarıya dönüşüyor” sözleriyle bu konuda adım atmak isteyen gençlere seslendi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!