Sanayiciye periyodik kontrol uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Sanayiciye periyodik kontrol uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2018 14:05

Sanayiciye periyodik kontrol uyarısı

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, sanayide yoğun olarak kullanılan endüstriyel rafların periyodik kontrolünün hayati önem taşıdığını söyledi.
MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, işletmelere azami istifleme ve depolama alanı oluşturmak, depoların maksimum hacimde kullanılmasını sağlamak amacıyla kurulan endüstriyel rafların periyodik kontrolleri konusunda uyardı. Depolama ve raf sistemlerinde, günlük kullanım, raf konfigürasyonundaki değişiklikler, çarpma kaynaklı oluşan hasarın taşıma kapasitesini düşürdüğüne işaret eden Başkan Hamamcıoğlu, "Belli bir kullanım sonrasında raflarda oluşan deformasyonlar ve raf malzemelerinde ki metal yorgunluğu da rafların taşıma kapasitelerini düşürmektedir. Akabinde endüstriyel raflar öngörülen yükleri taşıyamamakta ve kazalara neden olabilmektedir. Bu nedenle sanayimizde yoğun olarak kullanılan endüstriyel rafların periyodik kontrolü hayati önem arz etmektedir" dedi.
YASAL ZORUNLULUK
Depolama sistemlerinde kullanılan endüstriyel rafların periyodik kontrolünün, can ve mal güvenliği açısından gerekli bir durum olduğu gibi, TS EN 15635 standardına göre de yılda en az 1 defa yaptırılmasının yasal bir zorunluluk olduğuna vurgu yapan Ayşen Hamamcıoğlu, “Endüstriyel raflar kuruldu bitti ve bundan sonra emniyetli bir şekilde kullanılacak diye bir şey yoktur. Gün geçtikçe ve kullanıldıkça bu raflarda oluşan deformasyonlar ve hasarların tespiti için yıllık periyodik kontroller gereklidir. Bunun akabinde ise tespit edilen eksiklikler ve hasarlar için gerekli bakım ve onarımlar yapılmalıdır" diye konuştu.
SANAYİCİ VE DENETLEYİCİLERE UYARI
Başkan Hamamcıoğlu, TS EN 15635 standardına göre; depolama ve raf sistemlerinin zeminden başlayarak tüm cıvata ve kaynak bağlantılarının, ayak ve kirişlerinin, çapraz bağlantılarının, emniyet pimlerinin detaylı bir şekilde muayene edilmesi gerektiğini aktardı.
Muayene sonucunda ölçülendirilen raf sistemlerinin bilgisayar destekli dinamik ve statik yükler altında simüle edilerek raporlandırılması gerektiğine değinen Hamamcıoğlu, "Kontroller sonunda raflarda tespit edilen uygunsuz bölümlere kırmızı etiket (kullanımı sakıncalı), turuncu etiket (30 iş günü içerisinde düzeltilmesi gereken uygunsuzluk), sorunsuz bölümlere ise yeşil etiket (kullanımında sakınca yoktur) iliştirilmelidir. Bu şekilde kullanıcıların ve istifleyicilerin görebileceği, kullanmayacağı ve önlem alabileceği yerlere iliştirilen etiketler sayesinde raflarda meydana gelebilecek iş kazalarının önüne geçilebilecektir. Farklı kentlerde rafların devrildiği, çöktüğü, can ve mal kayıplarının yaşandığı iş kazalarını duymaktayız. Olası endüstriyel raf kazalarının önüne geçilmesi, ölümlerin ve yaralanmaların, mal ve can kayıplarının yaşanılmaması için endüstriyel rafların periyodik kontrollerinin yaptırılması hususunda, gerek sanayicilerimizi, gerekse de denetleyicileri uyarıyoruz" diye konuştu.
Ayşen Hamamcıoğlu, endüstriyel raflarda kazaların oluşum nedenlerini şu şekilde sıraladı:
'Endüstriyel rafların standartlara uygun olarak kurulmamaları, raf elemanlarında oluşan deformasyonlar, raflara maksimum taşıma kapasitesi üzerinde yapılan yüklemeler, yüklerin raf üzerine uygun pozisyonda istiflenmemesi, istifleme elemanları ve rafların güvenliğinden sorumlu bir eğitimli personel olmaması,
bakım ve periyodik kontrollerin uygun şekilde ve uygun periyotta yapılmaması, istifleme makinalarının çarpması."

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!