Salı Grubu'na Elmalı sunumu

Güncelleme Tarihi:

Salı Grubuna Elmalı sunumu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2017 15:23

Salı Grubu'na Elmalı sunumu

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - SALI Sanayici ve İşadamları Grubu'nun (Salı Grubu) haftalık toplantısına Elmalı Kaymakamı Gürbüz Saltaş ve Belediye Başkanı Ümit Öztekin konuk oldu.

Antalya Tenis İhtisas Kulübü'nde (ATİK) gerçekleştirilen toplantı, Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç başkalığında yapıldı. Grup üyesi iş insanlarının yanı sıra çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda Belediye Başkanı Ümit Öztekin, tarihi ve kültürel mirası, konakları ve sokaklarıyla dikkati çeken ilçe hakkında bilgiler verdi. Ümit Öztekin, hem doğal güzellikleri hem de tarihi yapısıyla 'açık hava müzesi' olan Elmalı'nın birçok medeniyete ev sahipliği yapan 'kadim' bir şehir olduğunu söyledi.

Antalya Müzesi'nde sergilenen arkeolojik eserlerin büyük bölümünün Elmalı ve çevresindeki antik kentlerden getirildiğini belirten Ümit Öztekin, Elmalı Kaymakamlığı'nın eski binasının da arkeoloji müzesi olarak düzenlendiğini bildirdi.

ELMALI SİKKELERİ

Ümit Öztekin, ilçedeki küp mezarlar ve dünyanın en değerli hazinelerinden biri kabul edilen ve 'yüzyılın hazinesi' olarak adlandırılan Elmalı sikkelerin bölgedeki tüm antik şehir devletlerinin paralarını içerdiğini kaydetti. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkçe Kuran yazdırdığı Muhammed Hamdi Yazır'ın da Elmalılı olduğunu anımsatan Öztekin, ilçenin eski çarşıları, arastaları ve dar sokaklarıyla Anadolu kültürünü bugüne taşıyan önemli bir turistik cazibe merkezi olduğunu anlattı.

TARİHİ EVLERİ

Antalyalıların yazlığı olarak bilinen Korkuteli'nin betonlaştığını belirten Öztekin, Elmalı'nın doğal yapısının bozulmadığını, Antalyalıların Elmalı'da yaz aylarını geçirebileceklerini söyledi. Öztekin, Korkuteli-Elmalı bölünmüş yolunun tamamlanmasından sonra Elmalı'dan Antalya'ya 40- 50 dakikada ulaşım sağlanabileceğini vurguladı. Tarihi Elmalı evlerinin Safranbolu ve Beypazarı'ndaki evlerden bile güzel olduğunu anlatan Öztekin, Çığlıkara Ormanı'nın binlerce yıllık sedir ağaçlarıyla ünlü olduğunu dile getirdi.

Kızlar Sivrisi'nin de önemli bir dağcılık merkezi olduğuna değinen Başkan Öztekin, tarihi Likya üzüm bağlarının da önemine işaret etti. Başkan Öztekin, Elmalı'nın Anadolu'da en iyi güneş alan bölgesi olduğunu, bu nedenle güneş enerjisi için bakir bir yatırım alanı olarak yatırımcılarını beklediğini bildirdi. Yazlık seraların da ilçede gelişmeye başladığını anlatan Öztekin, elma yetiştiriciliğinde Türkiye'nin üçüncü büyük bölgesi olduklarını, yakın zamanda seracılıkta da onbinlerce dönüm araziye ulaşarak, bu konuda da öne geçeceklerini anlattı.

Elmalı'ya 3 bin hükümlünün barındırılacağı, bin kişinin istihdam edileceği açık ve yarı açık cezaevi yapılacağını, bunun da ilçe nüfusuna 3- 4 bin artıracağını kaydeden Başkan Öztekin, tarihi Yeşilyayla güreşlerinin de öneminin altını çizdi.

Toplantıya katılan araştırmacı- yazar Giray Ercenk de Elmalı'nın geçmişte önemli bir inanç ve tolerans merkezi olduğunu, ticari olarak da canlı bir şehir olduğunu vurgulayarak, “Evliya, eşkıya ve devlet esnafın, ticaretin, paranın olduğu şehirleri sever. Elmalı geçmişte evliyalara da eşkıyalara da ev sahipliği yapmış, devlet de yüzlerce yıldır Elmalı'da hep var olmuştur" dedi.

Toplantının ardından Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç, Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin'e bir teşekkür belgesi sundu.

FOTOĞRAFLI



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!