SALDA’YA SİT KALKANI

Güncelleme Tarihi:

SALDA’YA SİT KALKANI
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2020 09:12

Burdur Salda Gölü’nü besleyen su kaynakları üzerinde yapılan fakat mahkeme kararı ile faaliyetine izin verilmeyen Kayadibi Göleti’nin su tutması için DSİ tarafından kanal projesi hazırlandığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin derin tatlı su göllerinden biri olan Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’nü besleyen su kaynakları üzerinde yapılan Salda’ya komşu Kayadibi Göleti yeniden kent gündeme taşındı. Danıştay 14’üncü Dairesi’nin durdurma kararı nedeniyle DSİ’nin faaliyete geçiremediği gölet yaklaşık 1 yıldır atıl vaziyette beklerken, göletin su tutması ve sulama göleti olarak kullanılması için birinci derece doğal sit alanı içinde yer alan arazide kanal açma fikri Burdur İl Koordinasyon Kurulu’nda öneri olarak sunuldu.

KOCAMAN TAŞ YIĞINI
DSİ tarafından kurula getirilen bu öneri Danıştay 14’üncü Dairesi’nin bozma kararı ve yerel mahkemenin ‘ÇED gerekli değildir’ raporunu iptal ettiği hatırlatılarak reddedildi. Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel, “Havuzun yapıldığı alandaki şantiye tamamen kaldırıldı. Ama elimizde hiçbir işe yaramayan kocaman taştan bir set kaldı. Ne atabiliyoruz, ne satabiliyoruz. Kocaman bir taş yığını Salda’ya gelenleri karşılıyor” dedi.

Haberin Devamı

SALDA’YA SİT KALKANI

UYGUN HALE GELMELİ
Yargı kararları nedeniyle faaliyete geçirilemeyen havuzun su tutması için kanal açma fikrinin gündeme taşındığını doğrulayan Şenel, “Yargı kararı var ama yinede DSİ bir takım projeler hazırlamış. Bunlardan biri de kanal açmak. Biz buna koordinasyon kurulunda karşı çıktık. Zaten böyle bir şey yapılırsa mahkeme kararları hiçe sayılır. Çünkü o bölgenin tamamı sit alanı içinde. Yapılacak tek şey o alanın bölgenin yapısına uygun hale getirilmesi” diye konuştu.

KANAL ÖNERİMİZ VAR
Kanal açma konusunda proje hazırlandığını ancak çalışma yapılmadığını vurgulayan Devlet Su İşleri (DSİ) 18’inci Bölge Müdürü Mahmut Berber, şöyle dedi:
“Havuzu sulama göleti olarak kullanmayı planlıyoruz. Bunun için de kanal açmak gerekiyor. Bizim bu konuda çeşitli önerilerimiz var. Ne zaman izin verilirse o zaman borular döşenir. Ancak şu an için kurul kararları buna izin vermiyor. Beklemedeyiz.”

Haberin Devamı

NE OLMUŞTU?
Gölet projesi için alınan ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararının iptali için 2017 yılında çevreciler tarafından dava açıldı. Davada Isparta İdare Mahkemesi’nce ‘ret’ kararı verildi. Mahkemenin kararı, Danıştay’a temyiz edildi. Danıştay 14’üncü Dairesi ise yerel mahkemenin kararını bozdu. Danıştay’ın bozma kararının ardından yeniden görülen davada, bölgede keşif yapan bilirkişi heyeti rapor hazırladı.

ÇED ŞARTI GETİRİLDİ
Raporda, birinci derece doğal sit alanı içinde kalmasına rağmen gölet yapımı için Salda Gölü çevresinden kum alındığı kaydedildi. Göletin Salda Gölü’nün beslenme havzasında olduğuna da dikkat çekilen raporda, “Salda Gölü’nü besleyen sınırlı sayıdaki su kaynakları göz önünde bulundurulduğunda, Kayadibi Göleti’nin Salda Gölü’ndeki su seviyesinin azalmasına neden olacağı öngörülmektedir” denildi. Bilirkişi heyetinin raporu sonrasında Isparta İdare Mahkemesi, ‘ÇED gerekli değildir’ kararında hukuka uygunluk görülemediğine hükmederek ‘ÇED gerekli değildir’ raporunu iptal etti.

Haberin Devamı

KUTU:
============
ENDEMİK TÜRLER RAPORDA
Bilirkişi heyetinin raporunda ‘aphanius splendens’ adlı yosun balığı, ‘pseudophoxinus burduricus’ adlı yağ balığı, ‘cyprinus carpio’ adlı ot balığı ve ‘oxynoemacheilus’ adlı sürüngen damalı yılan balığı gibi endemik türlerin Salda Gölü’nde yaşadığı vurgulandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!