Sağlıksız üretime geçit yok

Güncelleme Tarihi:

Sağlıksız üretime geçit yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2019 10:08

Çiftçinin tarlasından vatandaşın sofrasına üretimin her aşamasının sıkı denetimlerden geçtiğini söyleyen Antalya İl Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, ‘Vatandaşın içi rahat olsun” dedi.

Haberin Devamı

TARLADAN SOFRAYA SIKI DENETİM
İSTANBUL’da yaşanan ve Türkiye genelinde yankı uyandıran tarımsal üretim kaynaklı zehirlenmeler, tarımın merkezi olarak görülen Batı Akdeniz’de de endişe yarattı. Antalya ve ilçelerinde tarladan sofraya tarım üretimin her aşamasında son derece sıkı bir denetim mekanizmasının işletildiğini belirten Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, “Pazardan, manavdan, marketten evine sebze-meyve götüren vatandaşın içi rahat olsun. Sağlığı tehdit eden ürünlerin tezgahta olmasının ihtimali yok” dedi.
İKİ AŞAMALI DENETİM
Tarım İl Müdürlüğü olarak ürünlerle ilgili denetimlerin hasat öncesi ve hasat sonrası olmak üzere iki aşamada yapıldığını aktaran Özen, kontrollerin sadece tarım alanlarıyla sınırlı kalmayıp satış esnasında da sürdüğünü ifade etti. Özen, “Antalya ıspanak üretimi yok. Ama biz her ürünün sağlığa uygun olup olmadığını hem tarlada, hem laboratuvarda, hem de satış tezgahlarında çok sıkı şekilde denetliyoruz” dedi.
SAĞLIKSIZ ÜRETİME CEZA
Sağlığı tehdit edebilecek uygulamalara karşı etkin yaptırımların olduğunu söyleyen Özen tarım ürünlerinin denetim sürecini şöyle anlattı: “İl ve ilçe müdürlüklerinden ekiplerimiz tüm yaş sebze ve meyvelerden hasat öncesi gidip numune alıyor. Uygun olmayan herhangi bir etmen bulunduğu zaman cezai işlem uyguluyoruz. Numune sonucu olumsuz çıkarsa ürünün yetiştiği alandaki ürünlerin tamamının imha edilmesini sağlıyoruz.”
ÜRETİM VERİ TABANI
Üretimin her aşamasının kayıtlarının çiftçilerin bilgilerinin yer aldığı bir veri tabanına işlendiğini aktaran Özen, sözlerine şöyle devam etti: “Çiftçi kayıtları ve üretim alanlarında ne tür işlemler yaptıkları sistemimizde yer alıyor. Antalya ölçeğinde yetiştirilen hiçbir ürünün insan sağlığını tehdit eden unsurları bünyesinde barındıracak şekilde pazara sunulmasının ihtimali yok. Tüketiciler gönül rahatlığıyla bölgede yetişen ürünleri satın alıp sofralarına taşıyabilirler.”

BAKMADAN GEÇME!