SAĞLIKLI KANTİN ÇAĞRISI

Güncelleme Tarihi:

SAĞLIKLI KANTİN ÇAĞRISI
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2022 09:26

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ali Manavoğlu, okul kantinlerinde ölüme varan sonuçlar yaratan yasaklı ürünler de dahil pek çok zararlı ürün satıldığını belirterek, kantin denetimlerinin artırılmasını istedi.

Haberin Devamı

2022-2023 eğitim öğretim yılının başladığı günlerde velilerin gündemindeki başlıca konulardan biri okul kantini raflarında ve yemekhanelerinde öğrencilere sunulan yiyecek ve içecekler. Çocuktan gence her yaştan öğrencinin ortak ihtiyacı güvenilir gıdaya ulaşabilmek. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ali Manavoğlu, gelişim çağındaki çocuklar başta olmak üzere her yaş grubunun sağlıklı ürünlere ulaşabilmesinin önemine vurgu yaparak, kreşten üniversiteye tüm eğitim kurumlarındaki kantin ve yemekhanelerde gıda denetimlerinin artırılmasını istedi.

OKULLARDA DENETİM ÇAĞRISI

Kreşten üniversiteye tüm eğitim kurumlarında gıda denetimlerinin hayati önemine vurgu yapan Manavoğlu, özellikle lise çağındaki öğrencilerin sürekli fastfood gıdalarla beslenmelerinin obeziteden kalp ve damar rahatsızlıklarına birçok sağlık problemini beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Manavoğlu, “Okul kantinlerinde ölüme varan sonuçlar yaratan yasaklı ürünler de dahil pek çok zararlı ürün satılıyor. Yemekhanelerde çocuklara verilen ürünlerin etkin kontrolü sağlanmıyor. Merdiven altı işletmelerin ürettiği ve Türk Gıda Kodeksi’ne aykırı ürünlerin okullara girişinin engellenmesi de çok önemli. Bu noktada okullarda ve çevresinde denetimlerin artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun içinde gıda kontrolörleri sayısın artırılması gerekiyor” dedi.

2023 SONUNA ERTELENDİ

Haberin Devamı

Çocukların güvenli olduğu kadar besleyici özelliği olan gıdaları tüketebilmesi amacı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlemenin 2023 yılı sonunda devreye gireceğini belirten Ali Manavoğlu, şöyle bilgi verdi: “Okullardaki kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi işletmelerde satışa sunulan hazır gıdaların onay şartlarını belirleyen yasal düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Fakat bunun hayata geçmesini sağlayacak olan ‘Okul Gıdası onayı ve logosuna’ dair yönetmelik, gerekçe gösterilmeden 2023 yılı sonuna ertelendi. Çocukların tüketim alışkanlıklarını değiştirecek ve daha besleyici ürünlere yönelmesini sağlayacak bu uygulamanın ertelenmesini doğru bulmuyoruz.”

GÜVENİLİR VE BESLEYİCİ

Haberin Devamı

Manavoğlu, yönetmelik devreye girdiğinde okullarda çocukların beslenmesi ile alakalı ürünlerin etiketinden içeriğine kadar denetleneceğini ve okulda sadece belli başlı ürünlerin satılabileceğini ifade etti. Manavoğlu, “Çocuklar piyasa koşullarına teslim edilemez. Güvenilir gıdaya ulaşmaları ve bu gıdaların besleyici nitelikte olması gerekiyor. Geleceğimiz olan çocukların sağlıklı beslenmesi sosyal devlet olmanın gereği. Tarım ve Orman Bakanlığı`ndan gıda üreticilerine, kantin işletmecisinden okul idarecilerine kadar herkes sorumlu” diye konuştu.

E SINIFI ÜRÜNLER

Bir an önce okul kantin ve yemekhanelerinin gıda güvenliğine ve beslenme ilkelerine uygun satış yapmasının sağlanmasını isteyen Manavoğlu, kantinlerde yönetmelik devrede olmadığı için eski sistemin devam ettiğini belirtti. Manavoğlu, velilerin dikkat etmesi gereken konuları da sıraladı: “Özellikle koruyucu katkı maddesi içeren ‘E sınıfı ürünler’, gelişim çağındaki çocuklar için çok zararlı. Çocukların olabildiğince doğala yakın beslenmeleri çok önemli. Burada velilere büyük görev düşüyor. Gelişim çağındaki çocukların günde iki porsiyon süt ve süt ürünlerine teşvik edilmesi gerekiyor.”

BAKANLIĞA SÜT ÖNERİSİ

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda süt dağıtmasını öneren Manavoğlu, şöyle konuştu: “Çocukların gelişimlerini sağlıklı sürdürebilmeleri için düzenli kalsiyum almaları çok önemli. Bunun için belli dönemlerde okullarda çocuklara süt dağıtılmalı. Öğrencilerin gazlı içeceklerden de olabildiğince uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Bu konuda asıl görev Milli Eğitim Bakanlığı’na düşüyor. Bu ancak okullarda verilen eğitimler, uygulanacak yönetmelik ve bu kapsamda yapılacak denetimlerle mümkün hale gelebilir.”

BAKMADAN GEÇME!