POLİÇE KESMEYENİ ŞİKÂYET EDİN

Güncelleme Tarihi:

POLİÇE KESMEYENİ ŞİKÂYET EDİN
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2022 10:47

Sessiz sedasız bir şekilde yürürlüğe giren zorunlu trafik sigortasına yönelik yeni düzenleme tüketicilerin aleyhine oldu. Düzenleme ile otomobillerin trafik sigortası fiyatları yüzde 20, ticari araçların yüzde 10 artacak.

Haberin Devamı

 

SİGORTACILIK ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) sesiz sedasız zorunlu trafik sigortasına yönelik yeni düzenleme getirdi. Ve maalesef Resmi Gazete’de yayınlanarak 1 Eylül’de yürürlüğe giren köklü değişiklik tüketiciler aleyhine oldu.
*
Eylülden itibaren otomobillerin trafik sigortası fiyatları yüzde 20, ticari araçların yüzde 10 artacak. Üzerine yüzde 4.75’lik artış eklenecek. Yeni düzenleme ile ilk kez özel-tüzel araçların ayrımına gidildi.
*
Sadece fiyat artışına gidilmedi. 2022’nin şubat ayında şirketlere primlerini her ay yüzde 1.5 arttırma hakkı tanındı.
*
Mayıs ayında bu oran 2.25’e çıkarıldı. Şimdi yeni düzenleme ile şirketler eylül başından itibaren trafik primlerini her ay yüzde 4.75 arttırabilecek. Bu da sene sonuna kadar yüzde 19’luk bir artış anlamına geliyor.
*
Bunun yanında eğer aracınız şirket üzerine kayıtlıysa trafik sigortasına daha yüksek prim ödeyeceksiniz.
*
Hasarsızlık indirimi kalktı mı? Kalkmadı, yeni düzenleme ile hasarsızlık indirim oranları da belirlendi. En düşük prim 1.951TL.
*
İstanbul veya Büyükşehirlerde yaşıyorsanız tüzel bir araç için bu fiyat 11 bin 874 liraya çıkacak.
*
Peki, fiyatlar neden arttı?
*
Eğer sene sonuna kadar yeni bir artışa gidilmezse 2022 yılı tamamında trafik sigortasında yüzde 79 ile 99 arasında artış yapılmış oluyor.
*
Enflasyon, döviz kurundaki dalgalanmalar, asgari ücrette yüzde 70 artış hem maddi hem de vefat, sakatlık gibi bedeni hasar primlerini ciddi şekilde arttırdı.
*
Bir de sürücü kusurlu olsa dahi sigorta firmalarına zorunlu ödeme şartı getirildi.
*
Bundan dolayı son aylarda sigorta şirketleri trafik sigortası yapmaktan kaçınır hale geldi. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle SEDDK bu konuya da açıklık getirerek, sigorta yapmaktan kaçınan şirketlere faaliyetlerini geçici olarak durdurabilecek.
*
Tüketiciler bu durumla karşılaşırlarsa SEDDK ve ticaret il müdürlüklerine şikayette bulunabilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!