Parkinson hastalarına ASFİM'de spor programı

Güncelleme Tarihi:

Parkinson hastalarına ASFİMde spor programı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2018 13:48

Parkinson hastalarına ASFİM'de spor programı

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, Antalya Spor ve Fitness Merkezleri (ASFİM) bünyesinde parkinson hastalarına ücretsiz egzersiz programı başlattı.

Alzheimer hastaları için Mavi Ev, bakıma muhtaç yatalak hastalar için palyatif merkezini açan Büyükşehir Belediyesi, parkinson hastalarına ise ücretsiz spor imkanı sunuyor. ASFİM bünyesinde parkinson hastaları için özel bir egzersiz programı hazırlandı. Büyükşehir Belediyesi ile Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji bölümünün ortak çalışmasıyla hayata geçirilen ve Türkiye'de bir ilk olan proje Atatürk ASFİM'de başladı.

EGZERSİZ VE BESLENME EĞİTİMİ VERİLİYOR

Egzersiz programı haftanın dört günü gerçekleşiyor. ASFİM'de görevli uzman fizyoterapist ve diyetisyenler eşliğinde günde 1.5 saat uygulanan egzersiz programında parkinson hastalarına refleks ve kaslarını güçlendirme eğitimleri veriliyor. Hastalar fizyoterapist ve spor eğitmenleriyle kol ve yürüme egzersizleri yapıyor. Diyetisyenler tarafından da hastalara nasıl beslenmeleri gerektiği hakkında bilgilendirme yapılıyor.

TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK

Projenin parkinson hastalarına yönelik Türkiye'de bir ilk olması yönünden çok değerli olduğunu belirten AÜ Gerontoloji Bölümü Kurucu Başkanı ve öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Tufan, “Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in talimatı ve Gerontoloji Bölümü'nün desteğiyle parkinson hastalarına yönelik bir egzersiz eğitimi hayata geçirildi. Fizyoterapist ve spor eğitmenleri Parkinson hastalarına rehabilitasyon eğitimi veriyor. Bunun amacı hastaların parkinsondan dolayı çektikleri acıları bir nebze azaltmak, yaşam koşullarına daha iyi adapte olmalarını sağlamak, ruh ve beden sağlıklarının daha iyi şekilde iyileşmesine yardımcı olmak. Bu proje diğer yerel yönetimlere örnek olacak. Diğer belediyeler de kendi şehirlerinde yaşayan Parkinson hastalarına bu eğitim ve rehabilitasyon imkânlarını sunacaklardır" diye konuştu.

ALZHEİMER VE PARKİNSONDAN KORKMAYIN

Alzheimer ve parkinson hastalığından korkmaya gerek olmadığını ifade eden Prof. Dr. İsmail Tufan, “Alzheimer, demans ve parkinson hastalığı bir beyin hastalığıdır. Bu hastalığı önleyemezsiniz ama en azından yavaşlatabilirsiniz. Yavaşlatma da beslenme ve fiziksel etkinlikle başlar. ASFİM'deki merkezimizde de beslenme uzmanları ve terapistlerle uyguladığımız programda hastaların kullanılmayan kaslarını harekete geçiriyoruz. Böylece hastamız daha rahat yürüyebiliyor, günlük hareketleri yapabiliyor. Alzheimer ve parkinsondan korkmaya gerek yok bunula ilgili elimizde bilgi ve beceri oluşturabileceğimiz eğitim programımız var" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!