ANTALYA İÇİN 'PARİS' MODELİ

Güncelleme Tarihi:

ANTALYA İÇİN PARİS MODELİ
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2023 10:18

Antalya’da elektrikli skuter kullanıcılarının neden olduğu kuralsızlık motorlu araç sürücüleri ve yayaları çileden çıkarıyor. Son dönemde hatalı parklar nedeniyle büyük sıkıntılar yaşanırken, uzmanlar denetim ve cezaların artırılması yönünde görüş bildiriyor.

Haberin Devamı

ANTALYA’da çeşitli aplikasyonlar aracılığı ile kiralanan elektrikli skuterlerin sayısı 20 bine yaklaştı. Antalya Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) bu verisine göre; Türkiye’de en çok elektrikli skuter kullanılan şehirler sıralamasında Antalya, İstanbul ve İzmir’den sonra 3’üncü sıraya yerleşti.

YAYA YOLU İŞGAL ALTINDA
Uzmanlar, sayı arttıkça yaya ve araç yollarındaki kaza oranlarının arttığına dikkati çekerken, diğer bir sorun ise hatalı parklar. Kenttin her noktasında görebileceğiniz bu araçlar kontrolsüzce sokaklara, caddelere, parklara hatta yaya yollarına bile park edilebiliyor.

BANKLARA KİLİTLİYORLAR
Öyle ki bu araçları yayalar için ayrılmış bankların demirlerine kilitleyen kullanıcılar bile var. Antalya’da bu araçlara yönelik tepki her geçen gün büyüyor ancak denetimler yetersiz kalıyor. Yetkili kurumlarsa topu ilgili bakanlıklara atıyor.

Haberin Devamı

SINIRLAMA YETMEDİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Ulaştırma Altyapı Bakanlığı ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yaptığı yazışmalar neticesinde skuterlerin şehir içi dolaşımda azami hız sınırının saatte 20 kilometre olmasına karar verildi. Ama bu karar da sorunu çözmedi.

İZLEME YAPAMIYORUZ
Hürriyet’e konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Mustafa Nurettin Tonguç, “Maalesef tüm başvurularımıza rağmen bu araçların anlık izlenebilmesine yönelik yetkiyi alamadık. Bu nedenle elimiz kolumuz bağlı” dedi.

ÖNÜMÜZDE ÖRNEK VAR
Fransa’nın başkenti Paris’te bu tür araçların kiralanmasının yasaklandığını hatırlatan Tonguç, şöyle devam etti: “Antalya’da aynı karara doğru hızla gidiyor. Belli bir doyuma ulaşıldıktan sonra biz de aynı kararı almak zorunda kalabiliriz.”

YETKİMİZ OLMALI
“Çünkü mevcut sistemde kontrolü sağlamamız imkânsız. Bize gerekli yetkiler verilirse denetim ve ceza konusunda yetersiz kalmayız. Ama şu şartlarda bu sorunun çözümü için gereken yetki elimizde maalesef yok.”

ZABITAYI ARAYIN
“Yine de ihlal hangi belediyenin sınırında yaşanıyorsa o belediyenin zabıta ekipleri elektrikli skuterlar konusundaki tüm ihbarları değerlendirmekle yükümlü. Ayrıca emniyet güçleri de bu konuda denetimler yapıyor. Ancak araç sayısı ve kullanıcı yoğunluğu çok fazla.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!