PANDEMİYE TERMAL ÖNLEM

Güncelleme Tarihi:

PANDEMİYE  TERMAL ÖNLEM
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2020 09:44

AÜ Diş Hekimliği Fakültesi son teknoloji cihazların kullanıldığı uygulamalarla adından söz ettirdi. Fakülte, pandemi sürecinde termal kameralar ve üst düzey önlemlerle tedavilerin yapıldığı fakültede yaklaşık 200 ünit, 3 ameliyathane ve cerrahi bölümde 11 yatak bulunuyor.

Haberin Devamı

AKDENİZ Üniversitesi’nde (AÜ) 16 milyon lira kaynak aktarılarak 2019’un kasım ayında hayata geçirilen Diş Hekimliği Fakültesi, pandeminin başladığı mart ayına kadar diş ve çene cerrahisinde son teknoloji cihazların kullanıldığı uygulamalarla adından söz ettirdi. Hayatın her alanına sekte vuran pandemi sürecinde sadece acil hasta kabul eden fakültede, normalleşmeye geçişle birlikte yeniden kontrollü şekilde hasta kabulüne başlandı. AÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Kuştarcı, bütün kliniklerinde online randevu sistemine geçilen hizmet binasında geniş pandemi önlemleriyle tedaviye devam eden klinik ve ameliyathanelerin kapılarını Hürriyet Akdeniz’e açtı.

PANDEMİYE  TERMAL ÖNLEM

SAĞLIK TURİZMİ
Geniş kist ve lezyonların tedavisinden çene cerrahisine pek çok konuda Türkiye’de öncü konumda olduklarının altını çizen Prof. Dr. Kuştarcı, “Yaklaşık 25 bin metrekarelik binamızda Ağız Diş ve Çene Radyolojisi, Endodonti, Restoratif Diş Tedavisi, Protezli Diş Tedavisi, Çocuk Diş Hekimliği, Ortodonti, Alt Diş ve Çene Cerrahisi ve Peridontoloji kliniklerimizde pandemiden önce ciddi bir yoğunluk vardı. Aynı yoğunluktaki günlerimize ilerleyen süreçte yeniden döneceğiz. Dünya standartlarında uygulanan tüm tedavi yöntemleri fakültemizde yapıldığı için pandemiden önce sağlık turizmine yönelik önemli adımlar atmıştık. Bu konudaki girişimlerimizi sürdürüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

KONTROLLÜ ARTIŞ
Pandemi döneminde her bölümden temsilcilerin yer aldığı Enfeksiyon Komitesini kurduklarını ifade eden Kuştarcı, Sağlık Bakanlığı’nın dental tedaviler için yayınladığı rehberleri uyguladıklarını ve standart prosedürün dışında önlemler de ekleyerek birimlere duyurduklarını söyledi. Kadronun tamamına birebir eğitimler verildiğini de ekleyen Kuştarcı, “Yeni normal dediğimiz sürecin yeni koşullarına adapte olabilmek için önümüzdeki süreçte hasta kabulünde kontrollü bir artış planlıyoruz. Yaklaşık 200 ünit, 3 ameliyathane, cerrahi bölümde 11 yatak var. Cerrahide ayrı bölümler ve odalar olduğu için ağustostan itibaren aktif şekilde kullanacağız. Kliniklerde ise tedbir amacıyla yarım kapasite çalışarak 100 üniti kullanıyoruz. Acil hastalar dışında herkes online randevu sistemiyle kabul ediliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

SIKI TAKİP
Diş Hekimliği Fakültesi’ne giren herkesin termal kameralarla ateş ölçümlerinin yapıldığını belirten Prof. Dr. Alper Kuştarcı, sistemi şöyle anlattı: “Hasta kabul bölümüne yerleştirdiğimiz termal kameralar içeri giren her hastanın başının üzerinde vücut sıcaklığını gösteriyor. Güvenlik ve hasta kabul personeli gelen hastaların ateş durumunu önlerindeki ekranlardan izliyor. Ateşi 38 ve üzerinde olan hasta geldiği anda sistem, sesli uyarı veriyor, e-posta yoluyla yönetime ve Enfeksiyon Komitesi üyelerine uyarı mesajı gönderiyor. Hastaya müdahale ederek Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne ya da Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yönlendirme işlemlerini yapıyoruz.”

Haberin Devamı

HER GRUPTAN SONRA DEZENFEKSİYON
“Girişten itibaren yer etiketleriyle sosyal mesafe düzeni ve maske zorunluluğu getirdik. Asansör kullanımını 10 kişiden 2 kişiye düşürdük ve mecbur kalınmadıkça asansörlere binilmemesi konusunda uyarılar yerleştirdik. Tüm bekleme salonlarına ve kliniklere dezenfeksiyon stantları kurduk. Ortalama 1’er saatlik muayene ve tedavi işlemleri için pencere önündeki ünitler kullanılıyor. Alınan her hasta grubundan sonra yarım saat dezenfeksiyon işlemi yapılıyor. Tedavi sırasında hava ve su basınçlı cihazlarla çalıştığımız için havada asılı kalan aerosollerin risk oluşturmasını önlemek amacıyla sürekli havalandırma yapılıyor. Ayrıca klinikler ve bekleme salonlarında sisleme cihazları ile gün ortası ve gün sonunda temizleniyor. Ayda bir de tüm fakülte hidrojen peroksitle dezenfekte ediliyor.”

Haberin Devamı

TEDAVİDE ÜST DÜZEY ÖNLEMLER
Tedavide maksimum önlemlerin uygulandığı yeni standartlardan bahseden Prof. Dr. Kuştarcı, “Hastalarla temas eden her personel maske, siperlik, bone, cerrahi önlük ve tek kullanımlık tulum kullanıyor. Aerosollü işlemler yapan çalışanlar koruyuculuğu daha yüksek olan N95 maske takıyor. Hastalarımıza tedaviye başlamadan önce hidrojen peroksitle gargara yaptırıyoruz. Ameliyatlarda sadece kesilen yerin açık tutulması gibi biz de hastanın ağız bölgesini lastik örtü ile kapatıp sadece tedavi edeceğimiz bölgeyi açıkta tutuyoruz. Kullandığımız tüm ekipmanlar da merkezi sterilizasyon sistemiyle kullanıma hazır hale getiriliyor. Tedavilerde virüsün bulaşma riskini azaltmak için 4 elli yaklaşıma geçtik. İkişer kişilik tedavi ekipleri oluşturduğumuz bu sistemde uygulamayı yapan başka hiçbir yere dokunmuyor” diye bilgi verdi.

Haberin Devamı

ONLINE YEMİN TÖRENİ
Rektör Prof. Dr. Mustafa Ünal başkanlığında Akdeniz Üniversitesi yönetiminin pandemi döneminde çok hızlı kararlar alarak öğrencilerin süreci rahat atlatabilmesi için esneklikler tanıdığına vurgu yapan Kuştarcı, eğitim sürecindeki planlamalarla ilgili de şöyle konuştu: “Öğrencilerimize canlı bağlantılarla sürekli iletişim halinde olduk. Forum ortamında sorularını yazıp yanıt alabilecekleri bir sistem oluşturduk. Pandemi nedeniyle yapamadığımız yemin törenini haziran ayının sonunda online mecrada gerçekleştireceğiz. Öğrencilerimize bu zor günler geçtikten sonra kep atma töreni düzenlemenin de sözünü verdik.”

 

BAKMADAN GEÇME!