Otopark ihtiyacına ortak çözüm

Güncelleme Tarihi:

Otopark ihtiyacına ortak çözüm
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2018 10:21

Antalya’nın trafiğe kayıtlı araç sayısında 4’üncü ve ölümlü trafik kazalarında 3’üncü sırada yer aldığını açıklayan Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavoğlu, otopark sorununun ‘Ulaşım Ana Planı’ kararlarıyla bütünlük içinde çözülmesini istedi.

Haberin Devamı

ŞEHİR Plancıları Odası Antalya’da kronik bir sorun haline gelen otopark ihtiyacıyla ilgili yapılması gerekenleri içeren bir rapor hazırladı. Resmi Gazete’de yayınlanan Otopark Yönetmeliği’nin 1 Haziran’da yürürlüğe girmesi beklenirken ertelendiğine işaret eden Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Dr. Ebru Manavoğlu, otopark sorununun ulaşım ana planı kararlarıyla birlikte düşünülmesi ve plan bütünlüğü çerçevesinde çözümler aranması gerektiğini söyledi.

ULAŞIM ANA PLANI UYGULANMALI
Kentin otopark sorununun aynı zamanda bir ulaşım sorunu olduğunu dile getiren Ebru Manavoğlu, bütüncül çözüm için hayata geçirilmesi gereken ulaşım politikalarını şöyle sıraladı: “Trafiğe kayıtlı araç sayısında 4’üncü ve ölümlü trafik kazalarında 3’üncü sırada olan Antalya’da güvenli bir ulaşım sistemi için doğru planlama ve tasarım yapılmalı. Toplu taşımayı iyileştiren, bisiklet ve yaya yollarının sürekliliğini sağlayan düzenlemeler uygulanmalı. Kent içerisinde otopark sayımları yapılarak, otopark alanı ihtiyaçları belirlenmeli. Antalya Ulaşım Ana Planı kararları doğrultusunda önerilen yerlerde otoparklar planlanmalı. Otopark yönetmeliği, özellikle meskenlerde her daireye bir otopark hükmü, belediyeler tarafından kararlılıkla uygulanmalı ve denetim sağlanmalı. Yönetmelik uygulanırken yeşil alanların ve meydanların zarar görmesine, kamusal alanların tahrip edilmesine yol açacak uygulamalardan kaçınılmalı. Engellilere yönelik, bisiklet ve motosiklet park yerleri ayrılmalı.”

Haberin Devamı

PARK ET – DEVAM ET OTOPARKLARI
Odanın raporunda, “Yerleşim yerlerinde trafik sorunlarının çözümü, otopark ihtiyacının tespiti ve giderilmesine yönelik ulaşım sistemlerini gösteren kanun, imar planlarına uygun olarak düzenlenmiştir. Yönetmeliğin dikkat çeken konularından biri, meskenlerde üç konut için en az bir olan otopark zorunluluğunun her konut için bir otopark olarak değiştirilmesidir. Öne çıkan bir başka yenilik ise ana caddelerin, meydanların, yeşil sahaların, parkların altına otoparkların yapılabilmesi ve ‘park et - devam et’ otoparklarının düzenlemesidir. Kentimizde hızlı kentleşme, nüfusun artması, araç sahipliliğindeki artışlar, ulaşım ana planı eksikliği ve hükümlerin uygulanamamış olması nedeniyle caddelerimiz adeta park yeri olarak kullanılmıştır. Ulaşım ana planı doğrultusunda otopark alanlarına ilişkin kararların alınması, alt ölçekli planlara aktarılması, otopark yönetmeliğinin uygulanması ve denetlenmesi ve sürdürülebilir olması gerekir” denildi.

BAKMADAN GEÇME!