NİYET YARGIYA KISMET TÜKETİCİYE

Güncelleme Tarihi:

NİYET YARGIYA KISMET TÜKETİCİYE
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2021 09:19

Adalet Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Yargıda Hedef Süre’ uygulaması kapsamında, soruşturma ve davaların ne zaman sonuçlanacağına ilişkin süreler önceden taraflara bildirilecek. Hakem heyetine yapılan bir başvuru 6 ayda hatta bazı zamanlarda bu süre aşılarak sonuçlandırıyor. Bu yeni düzenlemelerle tüketici mahkeme süreleri de kısalacak.

Haberin Devamı

5’inci yargı paketi için çalışmalar başladı. Eylem planı neleri kapsıyor. 1 Ekim’de başlayacak olan yeni yasama döneminde meclis gündemine gelecek konular arsında yeni yargı paketi de olacak. İnsan hakları planı kapsamında belirlenen adımlardan biride ‘Yargıda Hedef Süre’ uygulaması.

*

Bu uygulama geciken adalet endişesini çözecek mi? Vatandaş diyor ki: “Karar adil olsun. Yargılama makul sürede bitsin.” Peki uygulama geciken adalet endişesini çözecek mi? Bizce çözer. Her şey bir çırpıda günlük güneşlik olacak diye bir şey yok. Ama çaba var, niyet var.

*

Davaların yıllarca devam etmesine son verecek ‘makul süre’ uygulamasının detaylarına değineceğiz. Diyelim ki vatandaş bir konuda şikâyetçi oldu. Savcı şikâyete bakacak. ‘Senin şikâyetin şu kadar günde sonuçlanacak’ diyecek ve bir belge verecek. İşte bu belgenin adı ‘Yargıda makul süre belgesi’ olarak anılacak.

*

Haberin Devamı

Mahkemelerin belirlenen süreler içerisinde davaları sonuçlandırmasını öngören ve Adalet Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Yargıda Hedef Süre’ uygulaması 3 Eylül 2018’de yürürlüğe girdi.

YARGIDA HEDEF SÜRE NEDİR?

Adalet Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Yargıda Hedef Süre’ uygulaması kapsamında, soruşturma ve davaların ne zaman sonuçlanacağına ilişkin belirlenen süreler önceden taraflara bildirilecek.

*

Bakanlık, 220 soruşturma ve 1457 dava türü ile ilgili hedef süre belirledi. Adaletin en makul sürede sağlanması amaçlanan hedef süreyi tutturamayan hakim ve savcılar, UYAP üzerinden ‘kırmızı’ uyarı alacak ve gecikme nedenine ilişkin izahat verecek.

*

Türkiye’de yıllarca hatta yarım asır süren davalar bulunuyor. Soruşturma ile ilgili hedef süreler savcılık, dava ile ilgili hedef süreler ise mahkemeler tarafından taraflara bildirilecek.

Uygulama ile taraflar, soruşturma ve davanın ne kadar süre içerisinde sonuçlanacağını bilecek.

*

Bunun yanı sıra uygulama sayesinde yargılamayı uzatan sorunlar tespit edilecek. Ayrıca her bir davanın ortalama duruşma süresi ve sayısı, bir dosyanın tebligatta geçen ortalama süresi, dosyanın bilirkişide geçtiği ortalama süreleri gibi istatistiki veriler bu sistem üzerinden elde edilebilecek.

*

Haberin Devamı

Ardından yargılamaların adil ve daha hızlı bir sürede sonuçlandırılması için yargılamaları uzatan nedenlerin bilimsel tespiti yapılarak çözümler üretilecek ve böylece uzun süren yargılamalar nedeniyle hak ihlali yaşanmasının önüne geçilecek.

TÜKETİCİLERE YANSIMASI

Bununla birlikte kanun, yasa ve yönetmeliklerde ciddi reformlar bekleniyor. Yargıda makul süre uygulamasının tüketici hakem heyeti ve mahkemelere yansıması nasıl olacak? Hakem heyetine yapılan bir başvuru 6 ayda hatta bazı zamanlarda bu süre aşılarak sonuçlandırıyor. Bu yeni düzenlemelerle tüketici mahkeme süreleri de tabii ki kısalacak. Biz her zaman ‘karar adil olsun. Yargılama makul sürede bitsin diyoruz.

Haberin Devamı

HUKUK DAVALARI İÇİN HEDEF SÜRELER

  • Vesayet davası (satışa izin) 90 gün
  • İcra takibine itirazın kaldırılması 180 gün
  • Boşanma davası (çekişmeli) 300 gün,
  • Kiralananın tahliyesi davası (Borçlar Kanunundan kaynaklanan) 300 gün
  • Babalık davası 330 gün
  • Alacak davası (kira alacağı) 450 gün
  • Alacak davası (işçi ve işveren uyuşmazlığına ilişkisinden kaynaklı) 540 gün
  • Alacak davası (Satım sözleşmesinden kaynaklanan) 330 gün
  • Tazminat davası (haksız fiilden kaynaklanan) 450 gün
  • Tapu iptali ve tescili davası 730 gün

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!