MUTASYON ALARMI

Güncelleme Tarihi:

MUTASYON ALARMI
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2021 09:07

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, şu anda Kovid-19 servislerinin kapasitenin çok altında olduğunu belirterek, “Ama mutasyonun daha hızlı yayıldığını göz önüne aldığımız için her duruma karşı hazırlıklarımızı yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde koronavirüs mutasyonu tespit edildi. Mutasyonun aşı ve tedavi süreçlerini etkileyeceğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, tedavi yöntemleri geliştirmek üzere çalıştıklarını belirtti. Aşı yapılanlar üzerindeki inceleme sonuçlarını, mutasyonu ve mücadelede nasıl bir süreç izleneceğini Hürriyet’e anlatan Rektör Özkan, incelemelerden sonra mutasyona yönelik bir yol haritası belirleneceğini dile getirdi.

HIZLI MUTASYONLA KARŞI KARŞIYAYIZ
Koronavirüse karşı en güçlü silahın aşı olduğunu dile getiren Özkan, “İlaçların hiçbirinin yüzde yüz etkili olduğuna dair bir kanıt yok elimizde. O nedenle hala semptoma yönelik tedaviler yapıyoruz. Antivirallerin ne ölçüde etkili olduğuna dair kesin bir tespite ulaşmak mümkün değil. Hastayı çok yakından takip edip semptomlarına yönelik tedaviler veriyoruz. Salgınla mücadelede aslında bu yöntemle iyi gidiyorduk. Ama son zamanlarda Kovid-19 hastalarının rakamları artış göstermekte ve hızlı yayılan bir mutasyonla karşı karşıyayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

YÖNTEM GELİŞTİRİYORUZ
Akdeniz Üniversitesi’nde yoğun bakımların kapasiteyi karşılar durumda olduğunu bildiren Özlenen Özkan, “Şu anda Kovid-19 servislerimiz kapasitenin çok altında. Ama mutasyonun daha hızlı yayıldığını göz önüne aldığımız için her duruma karşı hazırlıklarımızı yapıyoruz. Şu aşamada mutasyonun ne kadar genele yayılacağını ve hastalığın semptomlarını ne kadar değiştirdiğini inceleyerek tedavi yöntemlerimizi geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

AŞININ MUTASYONA ETKİSİ BİLİNMİYOR
Rektör Özkan, şöyle devam etti: “Koronavirüsün mutasyona uğramış olması, şu anda salgınla mücadelede önümüzdeki en büyük sorun. Oxford’un aşısının mutasyondan etkilendiğini öğrendik. Pheizer firmasının 6 hafta içinde mutasyona yönelik aşı çıkarabileceğine dair bir açıklaması oldu. Elimizdeki Sinovac aşılarının mutasyona etkilerini belirsiz. Ne düzeyde mutasyonla karşı karşıya olduğumuzu, yayılım hızının nasıl olduğunu ve virüslerin ne kadar hızlı mutasyona uğrayacağını henüz bilmiyoruz.”

Haberin Devamı

AŞI VE İLAÇ ÇALIŞMALARI
AKDENİZ Üniversitesi’nin aşı bulma çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Rektör Özlenen Özkan, “Aşı ile birlikte şu anda ilaç ve kitler de deneniyor. Maalesef çok hızlı ilerleyen süreçler değil. Prof. Dr. Tarlan Mammedov hocamız şu an için bir protein üzerinde çalışıyor. Önemli olan bulunan aşının mutasyona karşı ne kadar dayanıklı ve etkili olduğu. Şu anda tüm dünyada aşı üretmenin ne kadar zorlu ve titiz bir çalışma süreci gerektirdiği deneyimleniyor. Biz üniversite olarak aşıda fazdan önceki toksik çalışmalar evresindeyiz. Ekibimiz çok kapsamlı incelemeler yapıyor. Toksik çalışmalar tamamlandıktan sonra faz aşamasına geçeceğiz” dedi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!