Müsteşar Gümüş: 3 yılda hedefimiz 40 bin aile hekimine ulaşmak

Güncelleme Tarihi:

Müsteşar Gümüş: 3 yılda hedefimiz 40 bin aile hekimine ulaşmak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2016 19:11

Müsteşar Gümüş: 3 yılda hedefimiz 40 bin aile hekimine ulaşmak

Haberin Devamı

Levent YENİGÜN/KEMER (Antalya), (DHA) - SAĞLIK Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, "Türkiye'de 136 bin doktor var. Bunların 22 bine yakını aile hekimi. Önümüzdeki 3 yılda hedefimiz 40 bin aile hekimine ulaşmak" dedi.
İstanbul Aile Hekimliği Derneği tarafından Kemer'e bağlı Beldibi mevkiindeki Rixos Sungate Otel'de 3'üncü Aile Hekimliği Kongresi düzenlendi. Aile hekimlerinin sorunları, bireyselleştirilmiş tedavi, gebe acilleri ve anne ölümleri, diyabete güncel yaklaşım, aşılara güncel yaklaşım, aile hekimlerine kayıtlı hastaların sayıları gibi konuların tartışılacağı kongrenin açılışına Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Aile Hekimliği Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Gürsel Özer ve konunun uzmanları katıldı.
Açılışta konuşan Aile Hekimliği Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Gürsel Özer, aile hekimlerine yönelik şiddete değindi. Bu konunun çözümü için kanun değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Dr. Gürsel Özer, aile hekimlerine şiddetin sosyal ve psikolojik yönleri olduğunu ve bu konularda da hukuki ve bilimsel çalışmalar yaptıklarını aktardı.
'HEPATİT A AŞISININ TEMİNİNDE SORUN VAR'
Hepatit A aşısını temin etmekte bazı sorunlar yaşandığını da kaydeden Dr. Gürsel Özer, "Bazen aileleri geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Hepatit A aşısı geldiği zaman ailelere ulaşıp çağırıyoruz ama bu 7- 8 aylık kronik bir sorun ve hala devam ediyor. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Çünkü bağışıklama programımıza göre kapıdan gireni aşılamalısınız. Çünkü ailenin tekrar gelmesi çok zor. Gelen aileye 'aşı yok' demememiz lazım. Aşının yapılması uzun sürerse koruyuculuğu azalır" diye konuştu.
'BÜTÇENİN ÖNEMLİ BÖLÜMÜ AİLE HEKİMLİĞİ İÇİN AYRILACAK'
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş de Türkiye'nin ileriki yıllarda nasıl bir sağlık sistemine kavuşması gerektiği konusunda çalıştıklarını anlattı. Sağlık Bakanlığı bütçesinin önemli bir bölümünün aile sağlığı merkezlerine ayrılacağını vurgulayan Müsteşar Gümüş, şöyle dedi:
"Türkiye'de 136 bin doktor var. Bunların 22 bine yakını aile hekimi. Aile hekimine düşen nüfus 3 bin 500 civarında. Bu rakamı ileride azaltmayı düşünüyoruz. Amacımız 3 bin 500'den 2 bin 500'e indirmek. Bu yıl mezun olacak yaklaşık 8 bin 700 tıp fakültesi öğrencisi var. Bunların yaklaşık 5 binini aile hekimliğine kazandıracağız. Önümüzdeki 3 yılda hedefimiz 40 bin aile hekimine ulaşmak. Amacımız daha kaliteli aile hekimliği hizmeti sağlamak. Kronik hastalık konusunda başarımızı daha güçlendirmek istiyoruz. Üniversite ve devlet hastanelerinde kronik hastalıkları takip etmek kolay değil. Gelecekte kronik hastalar evde tedavi edilecek. Bu Türkiye'de kısmen başarıldı. Dünyada da bu başarılabilecek bir durumdadır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!