Mustafa Ertuğrul Aker anılacak

Güncelleme Tarihi:

Mustafa Ertuğrul Aker anılacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2018 10:40

Mustafa Ertuğrul Aker anılacak

Haberin Devamı

 

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA) - BİRİNCİ Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları, Kaş'ta 2 gün sürecek etkinliklerle anılacak.

Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları, Kemer ilçesi açıklarında Fransız savaş gemisi Alexandra'yı batırışının 100'üncü yılında 8- 9 Mart tarihlerinde Kaş'ta düzenlenecek etkinliklerle anılacak. Kaş Kaymakamlığı, Kaş Belediyesi, Kaş Orman İşletme Müdürlüğü ile Akdeniz Gençlik Sanat ve Eğitim Vakfı tarafında düzenlenen etkinliklerin ilk gününde iki konferans yapılacak. Tarihçi emekli albay Suat Akgül, Mustafa Ertuğrul Aker ve Alexandra'nın batırılışı, Yrd. Doç. Dr. Murat Kabukçuoğlu da Mustafa Ertuğrul Aker'in tarihi kişiliği, kişisel özellikleri ve sanatçı kimliği konulu konferanslar verecek. Aynı gün Kaş'ta Mustafa Ertuğrul konulu resim ve kitap sergisi açılacak.

9 Mart günü ise Kaş- Antalya D- 400 karayolu kıyısındaki Bayındır Mahallesi kavşağında kurulacak olan Mustafa Ertuğrul Aker Hatıra Ormanı'na ilk fidanlar dikilecek. Ardından Kaş Kaymakamlığı'nca bir bölümü geçen yıl ortaya çıkarılan Top Yolu'nda, Mustafa Ertuğrul Aker'i Anma ve Saygı Yürüyüşü düzenlenecek.

Kaymakam Bilgehan Bayar, "Mustafa Ertuğrul Aker, Birinci Dünya Savaşı'nda gösterdiği kahramanlıklar ve askeri dehasıyla Kaş'tan Antalya'ya kadar Akdeniz sahillerinin kaderini değiştirmiştir. 4 top ve 30 askerle Kaş'a gelerek 27 Aralık 1916 tarihinde Yunanistan'ın Meis Adası önündeki dünyanın ilk uçak gemisi olan 'Ben My Chree'yi ve yüzlerce irili ufaklı gemiyi batırmıştır. Tarihe ilk uçak gemisi batıran komutan olarak geçmiştir. Bu olay Kaş'ta gerçekleşmiştir. Ardından topları ile beraber Kemer ilçesinde önce Paris- 2, ardından Alexandra adlı iki Fransız savaş gemisini batırarak, adını Türk tarihine altın harflerle yazdırmıştır. Bu nedenle onu Kaş'ta ölümsüzleştirmek istiyoruz. 8 Mart 1918 tarihinde Kemer'de Alexandra'yı büyük bir askeri deha ile batırışının 100'üncü yılında onu bir kez daha Kaş'ta anacağız. Mustafa Ertuğrul adını tanıtıp, gelecek kuşaklara taşıyacağız" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!